Linkovi

Evropljani su dio interventnih sredstava za ublažavanje krize usmjerili prema Balkanu


Evropska investicijska banka, zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj te ostalim medjuna rodnim finansijskim institucijama nije ostavila zapadnobalkanski prostor po strani, na nemilost finansijskoj i ekonomskoj krizi. Kako je više puta i najavljeno u zvaničnom Briselu, Evropljani su dio interventnih sredstava za ublažavanje krize usmjerili prema Balkanu- ovaj put, u pravcu malih i srednje velikih preduzeća, čije se linije kreditiranja ne smiju prekinuti, uvjereni su zvaničnici Evropske investicijske banke.

U banci čiji prevashodan posao je investiranje na evropskom prostoru, ukazuju da za balkanske okvire ozbiljna sredstva već čekaju da budu upotrebljena od strane banaka regiona, što će reći , država kandidata i potencijalnih kandidata za evropsko članstvo, a sa ciljem da se nastavi sa finansiranjem malih i srednje velikih preduzeća.

Predsjednik Evropske investicijske banke, Philippe Maystadt:
U zajedničkoj akciji medjunarodnih i evropskih finansijskih institucija, odlučeno je da svaka od institucija za sebe upotrijebi vlastite instrumente- što se tiče Evropske investicijske banke, odlučili smo da kreiditima podržimo banke, kako bi one mogle da podrže mala i srednje velika preduzeća. Dajemo novac bankama kako bi one bile u stanju da nastave sa pružanjem kredita firmama. Već danas je oko 5, 7 milijardi eura na raspolaganju bankama zapadnobalkanskog regiona. U aprilu ćemo odobriti dodatne 2,8 milijardi eura što znači da će ukupna svota na raspolaganju bankama biti 8,5 milijardi eura kreditnih linija, na raspolaganju lokalnim bankama za finansiranje malih i srednje velikih preduzeća. Sada nastojimo da obezbjedimo da sve te banke zaista i budu u mogućnosti da upotrijebe kreditne linije za podršku preduzećima".

Sredstav su tu, ali , na čudjenje zvaničnika Evropske investicijske banke, ne koriste se kako i koliko bi trebala.

Predsjednik Evropske investicijske banke, Philippe Maystadt:
"Pokušavamo da shvatimo zašto banke trenutno ne koriste kreditne linije koje su im na raspolaganju kako bi pomogle malim i srednje velikim preduzećima. Vjerovatno je više razloga za to, a mi sistematski organizujemo sastanke sa tim bankama i bankarskim grupama kako bi smo ih bolje razumjeli ali i pomogli da nastave sa finansiranjem malih kompanija. Neki od razloga leže u situaciji u kakvoj se nalaze pojedine zemlje regiona, ali neki od razloga takvom stanju leže na strani bankarskog svijeta- to bi smo željeli bolje razumjeti".

XS
SM
MD
LG