Linkovi

Međunarodni krivični sud: Uhapsiti predsjednika Sudana Omara Bashira


Sudije Međunarodnog krivičnog suda izdali su nalog za hapšenje sudanskog predsjednika Omara Bashira, optuženog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Darfuru. Bashir nije, međutim, optužen i za genocide, kako su tužitelji MKS-a svojevremeno tražili. Odlučili su da postoji dovoljno dokaza za njegovo hapšenje po osnovu odgovornosti, kao predsjednika države, za ubistva, mučenja, silovanja, istrebljenje i druge zločine.

Tim povodom najviši sudanski zvaničnici su potvrdili svoje prijašnje stavove da neće ni priznati ni surađivati sa Međunardnonim krivičnim sudom, čije je sjedište također u Hagu. Jedan od savjetnika predsjednika Bashira smatra da je taj sud samo način da strane sile ugroze stabilnost Sudana. Sudanski zvaničnici također navode da Bashir planira ušestvovati na arapskom samitu u Kataru krajem mjeseca, uprkos nalogu za njegovo hapšenje.

Sjedinjene Američke Države pozivaju Sudan, sve naoružane pobunjeničke i druge grupe da podrže izvršenje naloga za hapšenje sudanskog predsjednika Omara al-Bashira. U današnjoj izjavi glasnogovornik State Departmenta je istakao da SAD smatraju da oni koji su počinili zlodjela za to moraju i odgovarati. Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Susam Rice je takođjer izrazila podršku Međunarodnom krivičnom sudu, istakavši da oni koji su počinili gnusna djela u Darfuru moraju biti izvedeni pred lice pravde. Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Eric Chevallier pozvao je Sudam da odmah i u potpunosti počne surađivati sa MKS.

U međuvremenu je predsjedavajući Afričke unije Jean Ping izjavio da se boji da će ovaj potez ugroziti i onako krhak mirovni proces u Sudanu, dok prestavnici Amnesty Internationala i Human Rights Watch-a naglašavaju da nalog za hapšenje šalje snažnu poruku da čak i najmoćniji moraju odgovarati za svoja zlodjela.

XS
SM
MD
LG