Linkovi

BiH: Stroge zakonske sankcije za dobrobit životinja


Bosanskohercegovački „cirkus" sa životinjama broji svoje posljednje dane. Uskoro na snagu stupa Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. To je prvi akt kojim se zabranjuje mučenje i neopravdano ubijanje domaćih i divljih životinja. Prijatelji životinja pozdravljaju potez parlamentaraca i podsjećaju – nema vremena za slavlje. Još je mnogo stvari ostalo nedorečeno.

Krenimo redom.

Od narednog mjeseca, mučenje i bezrazložno ubijanje životinja u BiH biće kažnjivo djelo. Plaćaće se kazne od 30 KM do 200 hiljada KM.

Alma Čolo, zastupnica u Parlamentu BiH, smatra da će upravo stroge sankcije garantirati dobrobit životinja.

„Zakonom se ustvari štite životinje od svakog nehumanog tretmana koji bi se mogao preduzeti prema njima. Štite se i sami kućni ljubimci. Zakon posvjećuje posebnu pažnju načinu ishrane životinja, njihovom usmrćivanju koje može biti samo u opravdanim slučajevima."

Zakon zabranjuje borbe životinja, zamke za hvatanje, huškanje, opravdana ubistva bez omamljivanja, zatvaranje divljih životinja i slično. Dovoljno za početak, ali posla još ima kaže Maida Šabeta iz društva „Prijatelji životinja:"

„Principijelno, društvo za prava životinja nije zadovoljno ovakvim zakonom. Ali, s druge strane smo, paradoksalno, prezadovoljni što uopšte imamo zakon, što su životinje napokon dobile neki oblik zaštite na našim prostorima i što će BiH napokon sa crnih listi svjetskih organizacija."

Velimir Ivanišević, poznatiji kao Velja Pas, smatra vrlo važnim da država konačno preuzima odgovornost za životinje. A one su značajan resurs svake zemlje:

„U uredu udruženja imamo trenutno dva bolesna psa jer ih nemamo gdje držati. Životinje o kojima brinemo držimo na različitim mjestima, od iznajmljenih dvorišta pa do stanova i kuća članova udruženja. Ovaj zakon primorava sve lokalne zajednice da u roku od godinu dana od donošenja, izgrade skloništa za napuštene životinje."

Gospođa Šabeta dodaje:

„Cirkusi za životinjskim tačkama, oni su u potpunosti zabranjeni u BiH. Recimo, neke zemlje u regionu to još nisu postigle. Zadovoljni smo i time što je zabranjena proizvodnja krzna u prelaznom periodu od 10 godina."

Zakon zabranjuje prodaju pasa i mačaka u trgovinama kućnih ljubimaca. Istovremeno, dozvoljava kupovinu direktno od uzgajivača. Arman Akšamović, vlasnik „Zoocentra" ne smatra logičnim da kao uzgajivač, svoje životinje ne može prodavati u svojoj radnji:

„Sistem me tjera da švercujem. Znači, ja kad prodajem maltezera u radnji, svako dobije račun i na tog maltezera se plaća porez. A u suprotnom, ja ću to isto raditi, ali mislim da država neće imati koristi od toga."

Pored toga što Zakon izričito zabranjuje borbe životinja, iz Parlamenta je Vijeću ministara BiH upućen prijedlog da podzakonskim aktom izuzme borbe bikova. Udruženja koja organiziraju popularne koride, pravdaju to stogodišnjom tradicijom.

Gospođa Šabeta ne smatra taj izuzetak opravdanim:

„Mi smo, naravno, protiv korida, protiv bilo kakvog dovođenja životinja u neprirodno stanje."

I gospodin Akšamović se slaže:

„Za mene ne postoji ta tradicija…Zznači, svaka borba životinja za mene je borba i paćenje životinja."

Velimir Ivanišević, inače predsjednik Udruženja za sprečavanje okrutnosti nad životinjama SOS, još je oštriji:

„To je bruka, zapravo ne tradicija, nego bruka… ono što se sve dešava na tim manifestacijama. Mogu naći neki drugi razlog da se skupi 100 hiljada ljudi. Neka se oni biju između sebe i neka ih gledaju bikovi. Napravićemo za 200 hiljada ljudi. Ali neka se ne ratuje sa tuđom krvlju."

Hoće li ovaj stav prijatelja životinja prepoznati i državne vlasti, pokazaće godina koja slijedi. Toliko je predviđeno za donošenje podzakonskih akata koji bi trebali ispraviti nedostatke već usvojenog teksta.

XS
SM
MD
LG