Linkovi

Podrška sigurnosti Izraela i mirovnom rješenju na principu dvije države


Hillary Clinton je na svom prvom putovanju na Srednji Istok u funkciji državnog sekretara iskazala, kako je rekla, "nepopustivu posvećenost" sigurnosti Izraela i snažnu podršku rješenju Izraelsko-Palestinskog sukoba na principu dvije države. Promovirajući posvećenost Obamine administracije miru na Srednjem Istoku ona je prvo učestvovala na donatorskoj konferenciji u Sharm el-Sheiku u Egiptu, na kojoj je obećano 5 milijardi dolara pomoći palestinskoj ekonomiji i obnovi Pojasa Gaze nakon nedavne izraleske invazije. Za Glas Amerike pripremio kolega Omer Vatrić.

Svoje prvo putovanje u regionu Hillary Clinton je počela preuzimanjem obeveze i obećanjem.

"Mi smo se obavezali na pomoć od 900 miliona dolara u suradnji sa palestinskim zvaničnicima", rekla je gospodja Clinton.

300 miliona dolara će biti najmjenjeno kao humanitarna pomoć i za obnovu kuća u Pojasu Gaze, malom pojasu na kojem živi milion i pol Palestinaca.

A, evo zašto: Izrael je u nedavnoj ofanzivi protiv Hamasa razorio Gazu. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je uništeno 5 hiljada domova, 600 fabrika, i oko 60 kilometara puteva, stvarajući 600 hiljada tona ruševina.

Saudijska Arabija se obavezala na pomoć od milijardu dolara. Novac će, medjutim, biti lakše prikupiti nego naći prave ljude koji će pomoć dostaviti onima kojima je namjenjena i potrebna, ukazala je gospodja Clinton.

Hillary Clinton, državni sekretar SAD:
"Mi smo radili sa Palestinskim zvaničnicima kako bi osigurali da se naši fondovi koriste za ono za što su najmijenjeni, i da ne završe u pogrešnim rukama."

Da bi obećani novac imao pravog efekta, granični prelazi se moraju otvoriti kako bi nesmetano mogli stizati cement i željezo, ključni materijali za obnovu porušenog. Izrael je uveo oštre restrikcije od kako je Hamas prije dvije godine preuzeo kontrolu, jer kažu da se taj vitalni sirovi materijal može koristiti za pravljenje raketa koje se ispaljuju na područje Izraela.

"Ti napadi moraju prestati", rekla je gospodja Clinton.

Ona se narednog dana susrela sa izraelskim zvaničnicima ističući da će Sjedinjene Države snažno podržavati rješenje na principu dvije države, ali da izraelska politika izgradnje novih naselja na Zapadnoj Obali ostaje glavna prepreka takvom rješenju.

Kada je Hillary Clinton stigla u Jerusalem, iz izraelske organizacije Mir sada su ukazali da vlada predvidja izgradnju više od 73 hiljade novih domova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj Obali.

Govoreći u ime organizacije Mir sada, Yariv Oppenheimer je izrazio nadu da će Hillary Clinton izraelskoj vladi jasno reći - Ne, kada je riječ o takvim planovima.

Imenovani izraelski premijer, Benjamin Natanyahu je u prošlosti bio veliki zagovarnik novih židovskih naselja. Medjutim, medjunarodni pritisak, kojeg predvodi administracija Baracka Obame, može ga prisiliti da promjeni takvu politiku.

Specijalni izaslanik predsjednika Obame, George Mitchell i državni sekretar Clinton su zatražili zamrzavanje jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali, dok Natanyahu tvrdi da se postojećim naseljima mora dozvoliti proširenje.

Arieh Eldad, iz partije Nade, desnog krila Kolacije nacionalnog jedinstva, reflektuje odbijanje bilo kakvih planova o zaustavljanju procesa naseljavanja.

Arieh Eldad, Partija Nade u Koaliciji Nacionalnog jedinstva:
"Natanyahuova vlada treba da shvati da je Jevrejima dozvoljeno da žive bilo gdje u njihovom zavičaju, na izraelskoj zemlji."

Medjutim, finalni pregovori oko riješenja sa dvije države će zahtijevati razmontiravanje jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali, i iseljenje na desetine hiljada sadašnjih naseljenika, što će biti mnogo više od unilateralnog povlačenja Izraela iz Gaze 2005. godine. Regionalni promatrači smatraju da će se bilo koja izraelska vlada teško odlučiti za ukidanje Maal Adumima, najvećeg jevrejskog naselja na Zapadnoj Obali.

Palestinci na izraelske planove da grade nove kuće u istočnom Jerusalemu i dijelu Zapadne Obale okupiranom od strane Izraela Srednjeistočnim ratom 1967., koji bi trebali biti dio buduće Palestinske države, smatraju ne samo provokacijom nego aktivnim potkopavanjem bilo kakve nade za budući dogvor.

Pitanje židovskih naselja, uz budućnost Jerusalema i pravo na povratak palestinskih izbjeglica i dalje su najveća prepreka riješenju na principu dvije države.

Noseći sa sobom novi pristup nove administracije Baracka Obame, Hillary Clinton je prilikom susreta sa izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni, rekla da će Sjedinjene Države uputiti dvojicu izaslanika u Siriju radi, kako je rekla, "preliminarnih razgovora". Ona je dodala da se Amerika ne uključuje u razgovore radi samih razgovora ukoliko od toga neće biti koristi za Sjedinjene Države i njene saveznike, te da je za sada teško predvidjeti u kojem će pravcu krenuti Američko-Sirijski odnosi. U svakom slučaju to je njihova prva direktna najava.

Gospodja Clinton je, takodjer, rekla da je sa izraelskom ministricom razgovarala o iranskoj prijetnji uz uzajamno razumjevanje zajedničkog cilja dvije zemlje da se Teheran spriječi da pribavi nuklearno naoružanje. Livini je iransku ideologiju nazvala nerješivim problemom, za razliku od graničnih pitanja izmedju Izraela i Palestinskih teritroija, koja se, kako je rekla, mogu riješiti.

XS
SM
MD
LG