Linkovi

Predsjednik SAD Barack Obama: Kraj borbene misije u Iraku 31. avgust 2010.


Proteklo je gotovo šest godina od američke invazije na Irak i početka rata u toj zemlji. Danas je predsjednik Obama odredio dan kada će borbena misija američkih snaga biti završena:

„Dozvolite mi da kažem najjednostavnije što mogu – 31. avgusta 2010. godine borbeni angažman naših vojnika biće okončan."

Američki predsjednik je ovaj rok najavio u Camp Lejeune-u, u vojnoj bazi u Sjevernoj Karolini. Iz te baze u Irak je poslano na hiljade marinaca, a na hiljade ih se priprema za odlazak u Afganistan.

Vremenski okvir za povlačenje glavnine američkih snaga iz Iraka od 18 mjeseci je za dva mjeseca duži od prošlogodišnjeg predizbornog obećanja gospodina Obame, ali u suštini znači ubrzan vojni izlazak iz te zemlje. Plan, odnosno danas saopštenu odluku preporučili su i podržavaju i ministar odbrane Robert Gates i najviši vojni savjetnici.

Gospodin Obama, kako je rekao, planira povući oko dvije trećine od ukupno 142.000 vojnika, sada raspoređenih u Iraku. Oni koji ostanu obučavaće pripadnike iračkih snaga sigurnosti, osiguravati civile i boriti se protiv terorista.

„Nakon što povučemo borbene jedinice, naša misija će biti podrška iračkoj vladi i njenim snagama kako bi preuzele poptunu odgvornost za stanje u Iraku" – rekao je američki predsjednik.

Posljednje američke jedinice trebalo bi da Irak napuste krajem 2011. godine, precizirano je sporazumom dvije zemlje.

Gospodin Obama je takođe istakao da je dio njegove srednjeistočne strategije tijesna suradnja sa svim zemljama regiona, uključujući Iran i Siriju:

„Svaka država i svaka grupa mora znati – da li željeli Americi dobro ili loše – kraj rata u Iraku omogućiće SAD novu eru predvodništva i angažmana na Srednjem Istoku."

Senator John McCain, Republikanac, predsjednički protukandidat gospodinu Obami, oštar kritičar plana o povlačenju iz Iraka u vrijeme preizborne kampanje, danas sa opreznim optimizmom kaže da bi najavljeno povalačenje američkih vojnika moglo biti uspješno:

„Najveći rizik će biti pred decembarske izbore u Iraku. Uslovi mogu biti pogoršani i prije samih izbora i nakon što oni budu održani. Imajući i to na umu, ja ipak vjerujem da je plan gospodina Obame razuman."

Predsjednik SAD je danas u Camp Lejeune-u i službeno potvrdio ono što se neslužbeno već znalo: novi američki ambasador u Iraku biće Christopher Hill, u vrijeme administracije predsjednika George Busha glavni pregovarač u pregovorima o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

XS
SM
MD
LG