Linkovi

BiH: Federalne hadžije i prosjaci


Na vanrednoj sjednici federalnog parlamenta danas i vanredna situacija. Grupe invalida, nezadovoljne tek izglasanim zakonom, provalile su u salu poslovnog centra gdje se održavala sjednica parlamenta.

Prema izjavama očevidaca, premijer federalne vlade Nedžad Branković i resorni ministar Perica Jelečević pobjegli su kroz druga vrata, koja su nakon toga zaključana. Vrata su nastradala, ali su se premijer i ministar spasili od bijesa građana kojima „vladaju."

Svjedoci govore da je atmosfera na sjednici bila usijana od samog početka. Na dnevnom redu bio je zakon koji novčanu pomoć predviđa samo invalidima sa više od 90 odsto invalidnosti.

Nezavisni zastupnik Marko Vešović govorio je među prvima. Poslanicima je ispričao, kako je rekao, narodnu priču:

„Slijepac prosi pred džamijom sa fesom u ruci. I taj dan mu se posrećilo, ima dosta sadake, milostinje. Nailazi neki čovjek i otme mu fes. On kaže: nemoj hadžija matere ti! Kako znaš da sam hadžija? Samo će hadžija oteti od slijepca… Rek'o sam, stara bosanska priča, nije moja priča. I onda sam rek'o: gospodine premijeru, vi ste hadžija koji otima od slijepaca, i to je povodom zakona kojim se ukida velikom broju invalida pravo na pomoć, invalidninu i penziju."

Bijes poslanika nakon priče, tvrde očevici, sručio se na Vešovića. Optužen je za ismijavanje Bošnjaka. Zakon je pao u drugi plan, a kada je došao trenutak glasanja ruku za njega diglo je sedam poslanika više nego što je bilo potrebno za njegovo usvajanje.

Zastupnik Vešović je to prokomentirao na slijedeći način:

„Ja svoje kolege dobro razumijem. Oni su trebali da dignu poslije toga dva prsta što po meni znači, da se izrazim, otmjeno, pojesti ono što se ne jede. Pa sam im ja naletio kao kec na 11. Nije problem u besramnom zakonu koji će izglasati, nego u vlahu koji vrijeđa muslimane"

Vijest o usvajanju spornog zakona je brzo stigla do grupa invalida okupljenih ispred zgrade. Sala u kojoj su bili parlamentarci je silom zauzeta, a sjednica nasilno prekinuta. Predstavnici demonstranata i parlamentaraca više od dva sata su pregovarali.

Enes Alibegović, predstavnik UG iz Unsko-sanskog kantona kaže:

„Naše intencije i stalno nastojanje su da sačuvamo pravo po definiciji invalidnosti za svih pet kategorija osoba sa invaliditetom od 60 do 100 odsto i njihova primanja shodno procentu invalidnosti, te da se status gluhih i nagluhih riješi na valjan i zakonit način."

Zijad Arapčić ističe da Udruženjea invalida FBiH traži:

„Da se provede revizija svih korisnika po zakonu, ali po listi svjetske zdravstvene organizacije, i da se izbace svi oni koji ma to pravo ne pripada."

Nakon pauze od nekoliko sati sjednica je nastavljena. Desetine tjelohranitelja i policajaca tijelima su branili ulaze u salu. Premijer Branković pozdravljen je ironičnim aplauzom.

U poslijepodnevnim satima odlučeno je da usvojeni zakon ostaje na snazi, a parlamentarci i federalna vlada obavezali su se da u drugim, narednim zakonima zbrinu grupe oštećene usvajanjem današnjeg zakona.

Nurko Delić iz Živinica danas je u Sarajevo došao tražiti svoju pravdu. Živi od invalidnine koja će mu novim zakonom biti oduzeta. Više od dvije decenije je bez posla;

„Ovo je bruka. Bolje da uzmu da nas pobiju nego da nas ovako pate. Ja sam 24 godine na birou. Hemijski tehničar sam po zanimanju. Ja kažem, dajte mi nađite posao i ja ću se odreći svoje invalidnine."

Pretpostavlja se da će hiljade invalida poput Nurke Delića nepravedno biti pogođeno novim zakonom.

Vlada Federacije BiH već mjesecima pokušava da se nosi sa vrućim krompirom socijalnih davanja za koja nema dovoljno novca. U isto vrijeme novca za političare i njihove potrebe ne nedostaje.

Dok parlamentarci mjesečno naplaćuju i po četiri hiljade maraka, invalidi i ugrožene kategorije ostaju bez 50 maraka mjesečne pomoći. Nezadovoljstvo ugroženih grupa građana sve je češće i veće.

Mnogi danas prisutni slažu se u predviđanjima da će okršaja naroda i vlasti u periodu koji slijedi biti još.

XS
SM
MD
LG