Linkovi

Oskari i djeca procjaci: Hoće li film pomoći da ih bude manje


Film "Slumdog millionaire," ljubavna priča smještena u najsiromašnije dijelove Mumbaija u Indiji, koja prati život djece od pukog siromaštva do duhovnog i materijalnog bogatstva, sinoć je bio najveći dobitnik na dodjeli najprestižnije filmske nagrada. Nagrađen je Oskarom u 8 kategorija. Praktično, od prvog dana od kada se film počeo prikazivati, fenomen djece, malih prosjaka na granici egzistencije, nailazi na sve veće osude cijele međunarodne zajednice.

Reagirajući na te osude, odnosno i na u filmu viđeno i prikazano odjel New Delhija za socijalna pitanja otpočeo kampanju kojom želi smanjiti broj djece prosjaka. Državni zvaničnici građane glavnog grada Indije pozivaju da telefonom obavijeste o djeci prosjacima, umjesto da im daju novac.I gotovo ništa više od toga.

No krenimo redom.

Vrlo uobičajena scena na većini frekventnih raskrsnica u New Delhiju - čim se upali crveno svjetlo, djeca trče između automobila i traže novac. Mnogi od njih su pobjegli iz problematičnih porodica u dalekim selima, dok su druge roditelji doveli u grad da prose. Oni vrlo brzo nauče taj zanat.

Većina od oko 58.000 prosjaka u New Delhiju su djeca. Mnogi su prosjaci ili, što je nešto malo bolje, prodavači novina još od ranog djetinjstva.

"Mi nemamo gdje da živimo, policija nas odvede i uzme nam sve što imamo. Oni hoće od Delhija da naprave Ameriku" - kaže jedna mala prosjakinja

Iako je prošenje krivično djelo, odgovor policije nije konzistentan. Čest je prizor da mali prosjaci prose na očigled policicajaca koji uopšte ne reagiraju. No, vozači koji zastaju i prave saobraćajnu gužvu dok prosjacima daju novac mogu dobiti kažnjeni.

Nevladina organizacija Childline sa radom je počela prije više od jedne decenije kao hitna služba za napuštenu ili djecu u opasnosti. Childline se također odaziva i na pozive, odnosno prijave o u radu malodobne djece. Naravno, taj rad je nezakonit.

Da li je to rješenje?

Izvršna direktorica Childline-a Kejol Menon kaže da je organizacija koju vodi iz novina saznala da je smatraju rješenjem problema djece prosjaka:

"Šta se od nas očekuje? Samo nazovite naš broj, neko će vam se javiti i problem će nestati. Taj problem ne nestaje, samo se prenese negdje drugdje."

Pradeep Naryanan, jedan od vodećih istraživača u toj oblasti, kaže da program Chidline-a, a ni bilo koji drugi sličan neće uspjeti:

"Vruća telefonska linija Childlinea nije i neće biti od velike pomoći. Prije svega mora se znati za koga ta djeca rade i odatle početi rješavati problem."

Nisu sva djeca prosjaci žrtve okrutnih "gazda." Mnoga u New Delhiju prose za svoj groš, ali većina ih je pod kontrolom okrutnih i beskrupuloznih mafijaša. Mnogi od onih "neovisnih" prose dok ne skupe dovoljno novaca za slijedeći obrok. Kao i većina djece u bilo kojem dijelu svijeta najveći dio dana žele provesti u igri.

XS
SM
MD
LG