Linkovi

NASA u potrazi za odgovorom "Jesmo li sami?" 


NASA je objavila kako bi njena sljedeća misija mogla razotkriti stoljetno pitanje naše civilizacije "Jesmo li sami?". Kepler misija, koja je dobila naziv po njemačkom astronomu iz 17. stoljeća Johannesu Keppleru, koristit će teleskop koji će obilaziti sunčevu orbitu kako bi snimila 100 tisuća zvijezda u Mliječnoj stazi.Istraživači se nadaju da će dobiti nazad veoma važne informacije.

Izvještava Robert Raffael.

Svemirski brod Kepler će biti lanisran 5-og marta iz Cape Canaveral-a na Floridi, raketom Delta 2. Na Kepleru će biti i posebno dizajniran teleskop, koji će bilježiti povremenu maglovitost zvijezda, koju prozrokuju planete dok oko njih putuju.

James Fanson je menadžer projekta Kepler.

"Mi trebamo zabilježiti promjenu jačine svjetlosti zvijezda. To je slično mjerenju prolaska muhe kroz farove automobila."

Cilj je izmjeriti vrijeme za koje planeta obidje svoju zvijezdu.

Planete koje to urade brzo, znači da su jako tople.

Suprotno tome, planete s dugom orbitom su ekstremno hladne.

Wiliam Borucki je NASA-in istraživač na ovome projektu.

"Znači, ono što nas zanima je nalaženje planeta koje nisu pretople, ili prehladne, nego s umjerenim temperaturama. Tražimo planete koji imaju temperaturu koja bi omogućila tekuće stanje vode na površini. Smatramo da bi ta područja bila povoljna za život."

Keplerova misija će trajati 3 i po godine, istražujući više od 100 hiljada zvijezda. Istraživači kažu da će trebati nekoliko godina dok ne dobijemo podatke o postojanju planeta sličnih Zemlji.

XS
SM
MD
LG