Linkovi

Rusija: Porast zločina motiviranih rasnom mržnjom


Prema policijskim izvještajima u Rusiji je kriminal motiviran rasnom netrpeljivošću u prošloj godini bio u značajnom porastu. Žrtve su u najvećem broju osobe sa područja Kavkaza i centralne Azije koje su došli tražeći posao. Među žrtvama su i drugi stranci, studenti iz Afrike, primjera radi. Predstavnici organizacija i grupa za brigu o ljudskim pravima takođe upozoravaju na taj novi val ksenofobije, posebno u vrijeme kada Rusija ekonomski tone sve dublje u recesiju.

Krenimo od jednog od najsvježijih slučajeva.

Noel Mananga, 27-godišnjak iz Gabona, krajem januara izboden je nožem i ostavljen da umre na zaleđenoj moskovskoj ulici. Napadnut je po izlasku iz metroa. Život studenta ruskog Univerziteta međunarodnog prijateljstva spašen je u posljednem trenutku i Noel se sada oporavlja na jednoj klinici. On pretpostavlja da su njegovi napadači dio ruskih ultra-nacionalističkih grupa i želi da vlasti nešto poduzmu:

"Stopostotna sigurnost nije zagarantirana ni u jednoj zemlji. To je jasno. Ali ono što bih želio pitati rusku vladu je da li shvata i zna o nasilju kojemu su izloženi stranci, Afrikanci, Azijci i drugi. Vlada bi trebala istražiti zašto dolazi do napada i naći način, možda šaljući na ulice više policajaca, da osigura sigurnost stranaca u Rusiji."

Prema podacima moskovskog centra SOVA za istraživanje međurasnih odnosa 96 ne-Rusa ubijeno je prošle godine i više od 400 ozlijeđeno u napadima pripadnika različitih nacionalističkih organizacija.

Alexander Verkhovsky, direktor SOVA-e ističe da broj slučajeva kriminala podstaknutog rasnom mržnjom uveliko premašuje broj podignutih optužbi i izrečenih presuda:

"Dispororcija je vrlo ozbiljna. Mnogo je razloga za to - nedovoljna zakonska regulativa, nizak nivo profesionalizma istražitelja, ponekad simpatije policajaca prema tim neo-nacistima, ne u smislu saradnje sa njima, nego istraga nečeg drugog, a ne tih i takvih napada."

Neki od napadača bivaju ipak kažnjeni. Članovi grupe koja je na internet postavila snimak napada koji su izveli, osuđeni su za ubistvo 18 osoba, ne-Rusa.

Nacionalisti-napadači često postvaljaju video snimke napada na internet koristeći anonimnost pristupa iz internet-kafea. Jedan od postavljenih videa jasno pokazuje ubistvo dvojice radnika porijeklom iz centralne Azije.

Porast zločina rasne mržnje u Rusiji dolazi u vrijeme priliva radnika-imigranata. Analitičari procjenjuju da od 5 do 12 miliona osoba iz bivših sovjetskih republika radi danas u Rusiji, većina njih ilegalno, i da uzimaju Rusima posao.

Alison Gill, voditeljka ureda Human Rights Watcha u Moskvi kaže da vlasti imaju tečkoća da suzbiju aktinosti nacionalističkih grupa:

"Mislim da je dovoljno reći da u povelikoj mjeri vlasti nisu u stanju, da ne znaju kako se nositi sa porastom nacionalizma, sa porastom broja neo-nacističkih skupina."

Ona ističe da je samo u januaru u Moskvi zabilježeno 16 zločina motiviranih rasnom mržnjom i da će taj broj vjerovatno rasti sa padanjem ruske ekonomije dublje u recesiju:

"Ono što nam treba je da vlada glasno i jasno kaže da je jedna od vrijednosti Rusije nenasilje i tolerancija prema drugima. Vlada mora reći da ubistva i napadi na strance neće biti tolerirana."

Ruska vlada, međutim, uveliko ćuti, ne izjašnjava se o ovom problemu. Umjesto toga, u decembru je Vladimir Putin, sada predsjednik ruske vlade, preporučio - reagirajući na opću finasijsku krizu - da broj radnika-useljenika iz bivših sovjetskih republika koji rade u Rusiji bude prepolovljen.

XS
SM
MD
LG