Linkovi

EU i zagađivanje okoline: Ledena kocka koja se ne smije istopiti


Danas je 300 gradonačelnika iz gradova zemalja, članica Evropske unije, ali i onih koje nisu članice, potpisalo sporazum po kojem se obavezuju da će u svojim gradovima provoditi ambiciozan evropski plan smanjenja emisije štetnih gasova i upotrebe energije iz obnovljivih izvora. Među okupljenim, kao jedini iz BiH, bio je prisutan i gradonačelnik Banja Luke Dragoljub Davidović.

Spomenuti plan je više nego ambiciozan, tim prije jer treba da se provodi u vrijeme ozbiljne finansijske i ekonomskje krize i podrazumijeva da do 2020. godine bude za 20 procenata smanjeno ispuštanje ugljendioksida i da se, za toliko i u istom vremenskom okviru, poveća upotreba energije iz obnovljivih izvora.

Taj plan je simbolično predstavljen danas pred zgradom Evropske komisije kao ledena kocka, kocka koja se ne bi smjela "istopiti" - rekao je evropski komesar za energiju Andris Piebalgs:

"Ova kocka leda sa evropskom zastavom unutra znači da ćemo postići naš cilj. Topi se, istina, polako, ali nadam se da neće tako brzo da time uništimo naš način života i sve što imamo. Jako je važno da se, u vrijeme kada imamo tako mnogo ekonomskih pitanja i kriza, bavimo klimatskim promjenama. Jer, ako se ne budemo bavili tim pitanjima, završićemo u svijetu koji će biti manje siguran, manje prosperitetan i imaćemo veoma teška vremena."

Među prvima posla su se prihvatili gradonačelnici. Uz kolege iz Zagreba i Rijeke, jedini iz BiH i država zapadnog dijela Balkana bio je, kako rekosmo, gradonačelnik Banja Luke Dragoljub Davidović.

Gospodin Davidović je, neposredno prije ceremonije potpisivanja, za Glas Amerike, između ostalog, rekao:

"Mi smo već ranije počeli da sarađujemo sa euro-gradovima, uključili smo se u to i postali smo pridruženi član, prihvaćeni smo tu… Ja sam prije dolaska ovamo, naravno, predočio ovaj sporazum gradskoj skupštini Banjaluke, skrenuvši pažnju da će on značiti, ne samo potpis, nego i veoma veliku obavezu. Skupština je to prihvatila i ja sam ovdje danas, u ime Banjaluke, da potpišem sporazum. To nam, kao gradu, otvara put da, možda, participiramo u nekim sredstvima koja će se iz određenih evropskih institucija davati za projekte smanjena zagađenja…. Dakle, sigurno veliki zadatak, velika obaveza i odgovornost…. O ovome trebaju i drugi naši gradovi razmišljati… Želimo da se uključimo u ove prosece jer mi u BiH jesmo dio Evrope i bez obzira što nismo zvanično u EU… moramo participirati u svemu ovome…."

Na pitanje da li je bilo nekih naznaka, kontakata, obećanja Evropske komisije da će finansijski pomoći i podržati Banja Luku, gospodin Davidović je odgovorio:

"Još uvijek ne, ali znam da možda najviše senzibiliteta u Evropi postoji prema zaštiti životne sredine, znam sasvim sigurno da ima jako mnogo projekata i da se za takve projekte izdvaja, možda, i najviše sredstava…. Mislim da ćemo, kao i drugi, moći participirati u tim programima i da ćemo imati podršku."

XS
SM
MD
LG