Linkovi

Kardinal Vinko Puljić: Neka svatko u svom dvorištu očisti....


Tijekom boravka u Washingtonu, nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić održao je predavanje o temi "Međureligijski dijalog o ko-egzistenciji u post-ratnom Sarajevu".

Gospodin Puljić je u okviru predavanja, održanog na jednom od najpoznatijih američkih, ali i katoličkih sveučilišta Georgetown u Washingtonu, naglasio da je mnogo lakše popraviti što je porušeno u ratu, nego izgraditi međusobno povjerenje. On je, pri tome, upozorio na slučajeve neravnopravnosti, te ukazao na poistovjećivanje religijske pripadnost s nacionalnom:

"Unatoč svemu ovome dijalog nema alternative…ne može dijalog sve odjednom riješiti, ali ne smijemo graditi zidove među sobom, moramo razgovarati, ne smije biti tabu tema, jer to odmah dovodi do međusobnog nepovjerenja."

Nadbiskup Vrhbosanski Vinko Puljić je rekao da je vrlo opasno ignorirati ljudske rane, ali opasno je i ako politika time manipulira. Zato je jako važno da međureligijski dijalog bude hrabar i sučeljen s istinom…Političari isto to moraju shvatiti, ali se neki ne žele odreći vlasti pa često negiraju istinu, naglasio je kardinal Puljić. On je ukazao na podatke da od 820 tisuća predratnih katolika danas u Bosni i Hercegovini živi njih 460 tisuća, a u dijelu BiH koji je nazvan Republika Srpska od negdašnjih 220 tisuća živi samo 13 tisuća katolika, te da je Sarajevo u posljednje dvije godine napustilo 500 katoličkih obitelji.

Na upit koliko je vidljiv islamski pokret u Bosni i Hercegovini kardinal Puljić je odgovorio da"…stari stanovnici Sarajeva i danas rado čestitaju nama katoličke praznike, a mi njima njihove…" i dodao:

"Ali, postoji jedan mentalitet koji nije naš izvorni, iz Bosne i Hercegovine, taj utjecaj postoji. Ja ih puno ne poznajem, ali znam da ih zovu vehabije. Nisu oni muslimani koje ja znam iz mog djetinjstva. Ja o tome vrlo rijetko govorim, jer brzo dobijem prijeteća pisma. Mislim da svaka zajednica treba u svojoj sredini to srediti. Slikovito rečeno – neka svatko u svom dvorištu očisti, ali neka ne baca smeće u susjedovo dvorište…".

Kardinal Vinko Puljić je u Washingtonu imao, osim predavanja na sveučilištu Georgetown i crkvenih susreta, i razgovore sa senatorom Markom Begichem, te kongresnicima Christopherom Smithom i Georgem Radanovichem.

XS
SM
MD
LG