Linkovi

Evropska unija: Do koje mjere štititi, ili kršiti, pravo na zaštitu ličnih podataka


Za Evropsku komisiju borba pritiv terorizma ne može biti izgovor za kršenje ljudskih prava, među njima i prava na privatnost ličnih podataka. Oko toga šta može, a šta ne, od privatnih podataka biti uvršteno u, primjera radi, liste putnika koji putuju preko okeana, doskora se vodila duga i ponekad oštra polemika između Brisela i Vašingtona. Obilježavajući ove sedmice Dan zaštite ličnih podataka, u sjedištu evropskih institucija naglašavaju da zakoni kojima se danas danas uređuju ta oblast u EU omogućavaju građanima da budu spokojni i da na vrijeme spriječe svaku zloupotrebu vlastitih podataka. Medutim, još uvijek se širom Evrtope vjeruje da lični podaci nisu sigurni od zloupotrebe onih koji do njih imaju pristupa.

Prema onome što se da zaključiti iz statitičkih podataka, prosječni Evropljani su malo ili nikako upoznati sa vlastitim pravima kada je u pitanju zaštita ličnih podataka. Dok gledaju spotve kakve su u Evropskoj komisiji priredili povodom 60 godina univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, među kaja spada i pravo na zaštitu ličnih podataka, mogu se prisjetiti nekih brojki. Opet primjera radi, čak 82 posto upitanih stanovnika Evropske unije misli da je, opšte uzev, zaštita njihovih ličnih podataka, svega onoga što postoji negdje zabilježeno o njima, a oni sami ne bi željeli da bude korišteno bez njihove dozvole, na vrlo niskom nivou ili je nema upošte. Na to ih navode, vjeruje se, dva razloga.

Prvo, ne znaju sve pojedinosti zakona koji su sada na snazi širom Unije i štite, ili bi trebalo da štite, prvatnost običnih ljudi, a sa druge strane u sigurnost njihovih podataka razuvjerava ih svakodnevni život i moderne tehnologije, okrupnjavanje baza podataka o svemu, od istorije vakcinisanja djece, stanja na bankovnom računu, do količine vitamina u hrani koju jedu.

Ni mlađa populacija nije puno bolja u poznavanju svojih prava.

Među upitanima starosti između 15 i 24 godine, samo ih je trećina znala da postoje nacionalni zakoni koji štite njihovu privatnost, dok ih manje od četvrtine zna da postooje i supervizori koji bdiju nad nepovredivošću ličnih podataka.

Da nije sve ružičasto, a toga su svjesni svi, čak i oni koji tvrde da bojazni nema mjesta. Zato i upozorenje, pogotovo mladima, da čuvaju vlastite podatke, da ih ne dijele bez razmišljanja na različitim internet-forumima i socijalnim mrežama, poput Facebook-a. Tu je i upozorenje, upućeno sa evropske strane, ponajviše Evropi samoj, a i ostalim globalnim sigurnosnim partnerima da pravo na privatnost ne mora neizostavnoi da bude prva žrtva u globalnoj borbi protiv terorizma

Kaže to i evropski koordinator za anti-terorističku strategiju Gilles De Kerchove:

"Još uvijek nemamo globalnu viziju šta činiti na polju prikupljanja i razmjene ličnih podataka. Učinili smo zainimljive i važne stvari, ali nam još uvijek nedostaje okvir za to, nedostaju nam limiti. Nikako nam nije cilj da prikupimo sve o svima u svakom trenutku. Želja nam je da prikupljanje podataka ograničimo na ono što je neophodno, jer je zaštita ličnih podataka naš prioritet."XS
SM
MD
LG