Linkovi

Mjenjajući kurs američke vanjske politike Barack Obama se prvo obratio muslimanskom  svijetu 


Izabravši televizijsku mrežu sa sjedištem u Dubaiju za svoj prvi intrevju kao predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama je rekao da želi nove odnose sa muslimanskim svijetom zasnovane na uzajamnom poštivanju i interesu. Intervjuu za Al-Arabiju, arapsku satelitsku televizijsku mrežu, predhodili su telefonski razgovori sa arapskim liderima, kao dio širih nastojanja predsjednika Obame da promjeni kurs američke vanjske politike. Izvještava novinar Glasa Amerike, Jeff Swicord.

Predsjednik Barack Obama je u pondjeljak izabrao arapsku televizijsku mrežu Al-Arabiya za svoj prvi formalni intervju, dok se nova administracija fokusira na odnose sa muslimanskim svijetom.

Barack Obama:
„Moj posao je da američkom narodu prenesem da je muslimanski svijet ispunjen izvanrednim ljudima koji jednostavno žele da žive svoj život i vide da njihova djeca žive još bolje. U isto vrijeme, moj posao je da muslimanskom svijetu prenesem da Amerikanci nisu vaš neprijatelj."

Već narednog dana, novi američki izaslanik za Srednji istok, bivši senator i Clintonov pregovarač za Sjevernu Irsku, George Mitchell se u Kairu sastao sa ministrom vanjskih poslova Egipta. Predsjednik Obama je rekao da će njegov izaslanik raditi na postizanju orginalnog napretka prema miru izmedju Izraela i Palestinaca, u početku pažljivim slušanjem. Prečesto su Sjedinjene Države započinjale diktatom, rekao je Obama za Al-Arabiju.

Barack Obama:
"U krajnjoj liniji, mi ne možemo reći Palestincima, ili Izraelcima šta je za njih najbolje. Oni moraju donijeti odredjene odluke. Ali ja vjerujem da je kod obje strane sazreo trenutak da shvate da put kojim idu ne daje rezultate u prosperitetu i sigurnosti za njihov narod", poručio je Obama.

Predsjednik Obama je rekao da su Sjedinjene Države u prošlosti činile greške, ali da nema razloga zašto američki odnosi sa muslimanskim svijetom ne bi mogli biti obnovljeni na nivo na kojem su nekada bili.

Ratovi u Afganistanu i Iraku, obje muslimanske zemlje, započeli su u vrijeme Obaminog predhodnika, i kod mnogih muslimana su podstakli ljutnju prema Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Obama je takodjer rekao da je za Sjedinjene Države važno da se angažuju u direktnoj diplomaciji sa Iranom, što se nije desilo od Iranske revolucije 1979. Godine.

Barack Obama:
„Mislim da je za nas važno da budemo spremni da razgovaramo sa Iranom, da jasno izrazimo u čemu su naše razlike, ali i gdje su potencijalni putevi napretka", kaže Obama.

Reakcije Mosayeba Naeimia, urednika dnevnog lista u Teheranu, Al Vefaq su bile pozitivne.

„Ukoliko se to desi, gledanje na Sjedinjene Države u Iranu i regionu će sigurno biti drukčije. Ono što smo obično vidjeli u prošlosti bilo je nepoštivanje prema pravima država, zadirkivanja i plašenja od strane bivših američkih zvaničnika", kaže urednik teheranskog lista.

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji, član parlamenta Azwar Anas, je ovako reagirao:

„Mi se nadamo da na Obamu kod donošenja odluka neće previše uticati njegovi vojni savjetnici ili jevrejski lobisti, jer bi to moglo dovesti do novih problema."

Jučer je nažalost u Pojasu Gaze, u eksploziji uz granicu sa Izraelom ubijen izraelski vojnik i trojica drugih ranjeni. Izraelska vojska potpomognuta helikopterima zatim je ušla u Gazu gdje je došlo do razmjene vatre u kojoj je ubijen jedan Palestinac. Bilo je to najveće nasilje od kako su dvije strane pozvale na prekid vatre, koji će, nada se predsjednik Obama, njegov izaslanik učvrstiti.

XS
SM
MD
LG