Linkovi

George W. Bush: Šta će reći povijest o njegovih 8 godina u Bijeloj kući


Sada već bivši predsjednik SAD George Bush se vratio u Texas nakon osam burnih godina u američkoj istoriji. Predsjednički mandat je počeo pod oblakom izbornog nesporazuma, a završio sa zemljom u ratu i ekonomskoj katastrofi.

"I George Walker Bush do solemnly swear…." – zakleo se i preuzeo Bijelu kuću 20. januara 2001. Godine.

Gorčina nakon izbora 2000. godine čiji je konačni rezultat presudio američki Vrhovni sud, vukla se prvih mjeseci njegovog predsjedništva. A onda je uslijedio 11. septembar 2001. Tuga i ljutnja su brzo ujedinili zemlju i Amerika je stala stane uz svog predsjednika.

"Čujem vas. Čuje vas i ostatak svijeta. I ljudi koji su srušili ove zgrade uskoro će čuti sve nas."

Bio je to ključni trenutak Bushovog predsjedništva. Postao je čovjek sa misijom - da drži i održi Ameriku sigurnom.

"Pod mojom naredbom, vojska Sjedinjenih Američkih Država je počela napade na kampove za trening terorista al-Qaide i vojne instalacije talibanskog režima u Afganistanu."

U roku od godinu dana napravljeni su planovi za raspoređivanje američkih vojnika i na drugom frontu. Uz popularnost koja je rasla, George Bush je o razlozima vojne akcije za uklanjanje iračkog lidera Saddama Husseina, između ostalog, rekao:

"Ukoliko budemo čekali da se prijetnja ostvari, biće kasno."

Nakon decenijama duge politike odvraćanja, preventivni rat je postao opcija. Uskoro su američki vojnici bili na tlu Iraka. A kako je broj poginulih rastao, tako je padala popularnost predsjednika Busha.

Eksperti kažu da istorija možda neće imati naklonosti prema ratnim naporima. Anthony Cordesman, iz Centra za strategiju i međunarodne studije u Washingtonu, kaže:

"Iskreno govoreći, ne očekujem da će administracija predsjednika Busha biti zapamćena po dobrom. Napravila je toliko grešaka. Previše je bilo ciljeva motiviranih ideologijom."

Rat je bio u jeku kada je uragan Katrina, u avgustu 2005., zahvatio američku obalu Meksičkog zaljeva. Vlada nije bila spremna da se nosi sa krizom nakon što su popustili nasipi u New Orleansu. Predsjednik Bush je prvi pogled na opustošeno područje imao iz predsjedničkog aviona "Air Force One" na povratku u Washington, sa odmora na svom ranču u Texasu. Dvije sedmice kasnije on se Amerikancima obratio sa trga u New Orleansu.

"Amerikanci imaju potpuno pravo da očekuju efikasniji odgovor u hitnim slučajevima. Kada federalna vlada ne udovolji takvim obavezama, ja kao predsjednik sam odgovoran za probleme i rješenja."

Ken Walsh, dugogodišnji dopisnik iz Bijele kuće za US News World Report, podsjeća da je loš odgovor vlade na uragan Katrinu izazvao oštra reagovanja javnosti:

"Javnost se pitala kako je moguće da smo te ljude toliko dugo ostavili bez pomoći na stadionu i na krovovima. Mi smo najveća sila na svijetu i trebalo bi da znamo kako reagirati u slučajevima krize. Takva predožba je jednostavno isparila."

Pustoš koju je ostavila Katrina i tekuće vojne operacije u Iraku zasjenile su vijesti o uspjesima Bushove administracije u inostranstvu.

"Ovo je kriza koju ne možete jednostavno uhapsiti" – rekao je gospodin Bush misleći na pogubne posljedice AIDS-a u svijetu. On je 2003. godini inicirao program kroz koji je pružena pomoć za 10 miliona ljudi.

Gospodin Walsh kaže da bi to mogla biti najznačajnija ostavština predsjednika Busha.

"Pomoć Africi da se bori protiv AIDS-a i HIV-a bio je veliki korak, a predsjednik Bush nije za to dobio dovoljno priznanja."

Kako su se primicali njegovi posljednji dani u uredu, čovjek koji je nekada bio ponosan što rijetko pokazuje emocije, postao je nostalgičan:

"Kada dođe 20 januar, Laura i ja ćemo se vratiti kući u Texas sa dragocijenim sjećanjima na vrijeme provedeno ovdje, uz punu zahvalnost što smo imali čast da služimo ovoj divnoj zemlji."

Taj dan je došao i prošao. Gospodin Bush sa bivšom prvom damom vratio se u Teksas vojnim avionom, ali ne onim kojim je tokom dva mandata putovao po zemlji i svijetu. Avionom koji nosi kodirano ime "Air Force One" u naredne četiri godine letjeće 44. predsjednik SAD.

XS
SM
MD
LG