Linkovi

Policajci BiH: Pouzdani učesnici mirovnih misija UN


Pored simboličnog učešća bosanskohercegovačkih vojnika u vojnim misijama, i policajci iz BiH su u posljednjih osam godina boravili u misijama Ujedinjenih nacija u svijetu sa ciljem očuvanja reda i mira u više kriznih regiona.Tokom tih misija bilo je i teških trenutaka, pa i ranjavanja naših policajaca. Odajući im prizanjanje, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo je upriličio prijem za policajce koji su proteklih godina boravili u Istočnom Timoru, u Liberiji i na Kipru.

Iako je u osnovi tih misija očuvanje mira,u pojedinim slučajevima je bilo i incidentnih situacija.

„Imali smo slučajeva samoubacivanja određenih grupa…naoružanih… iz Zapadnog Timora koje su ulazile u Istočni Timor i vršile određena krivična djela… ubistva i otmice lokalnog stanovništva. U jednom periodu, u kojem sam i ja bio tamo, radeći na poslovima zajedničke obavještajne agencije vojska-policija, prikupljali smo podatke o tim grupama koje su se ubacivale, radili na njihovom hapšenju… Dakle, bilo je više vrsta incidenata, a u samom gradu u kojem smo bili stacionirani bilo je par slučajeva demonstracija između frakcija Oslobodilačke vojske Timora…" – prisjetio se svojih iskustava Goran Đurković, jedan od policijaca i učesnika misije u Istočnom Timoru.

„Oko 97 posto tamošnjih policajaca koji su radili bili su nepismeni, zemlja devastirana zbog građanskog rata koji je trajao 13 godina… Naš zadatak, kada smo došli u Liberiju, bio je da uspostavimo neke normalne policijske odnose, da se izvrši kompletna rekonstrukcija policijske organizacije u Liberiji…. Određene plemenske i partijske grupacije i podjele izazivale su nemire, pogotovu na području glavnog grada Liberije…Bilo je napada na pripadnike mog kontingenta, bilo je napada na pripadnike ostalih kontigenata…. što je izazvalo, mi to zovemo hitnu evakuaciju u sigurne zone koje obezbjeđuje UN vojska… Napali su kuću u kojoj smo mi stanovali, zajedno sa kolegama iz pakistanskog kontingenta, ispaljeni su rafali, metak koji je rikošetirao pogodio je mene, izbušena su naša službena vozila… Rana je bila lakše prirode, bio sam u operativnoj funkciji… Kao komandant kontingenta imao sam obavezu da se brinem za bezbjednost svojih ljudi. To smo radili u saradnji sa UN vojskom … i to je to…." – rekao je o svojim iskustvima Igor Despenić, član policijske misije u Liberiji.

Ako je suditi po riječima policajca Zdravka Gligorića, najmanje opasno je bilo na Kipru:

„Naš zadatak na Kipru bio je prvenstveno održavanje statusa quo u zoni razdvajanja. Naše je bilo da patroliramo u toj zoni uspostavljenoj 1974. i u tom dijelu obaveza nije bilo nekih većih problema, osim nekoliko protesta i demonstracija. Još su se radili neki humanitarni poslovi, medicinske evakuacije, pokušavalo se raditi i na saradnji te dvije zajednice… grčke i turske."

„Naše je opredjeljenje da i ubuduće podržavamo jedan ovakav pristup, da afirmišemo i budimo interes kod pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova da apliciraju za učešće u mirovnim misijama, a sa druge strane MUP će učiniti sve što je u njegovoj moći da oni budu na kvalitetan način i edukovani, i pripremljeni i opremljeni za učešće u misijama" – izjavio je Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, na kraju prijema upriličenog za policajce, učesnike mirovnih misija Ujedinjenih nacija.

Osim materijalnih, motivi za učešće policajaca u tim misijama su različiti, a za izbor u jedinice je neophodno poznavanje engleskog jezika i osam godina rada u policijskoj službi.

Dosta je i drugih povoda da pripadnici policijskih snaga i ubuduće učestvuju u mirovnim misijama pod zastavom Ujedinjenih nacija širom svijeta. Tim prije, jer su pokazali zavidno znanje i odgovornost što, samo po sebi afirmiše, i zemlju iz koje dolaze.

XS
SM
MD
LG