Linkovi

Obama -  Inspiracija i vraćanje povjerenja u budućnost zemlje


Nova stranica u američkoj istoriji će biti ispisana kada, nakon inauguracije 20 januara, Barack Obama udje u Bijelu kuću kao 44 predsjednik Sjedinjenih Država. Gospodin Obama će u istoriji Amerike biti prvi Afro-Amerikanac predsjednik. Uz tu istorijsku promjenu u Bijeloj kući, Obama je obećao da će u Washington donijeti i druge promjene u vrijeme dok se zemlja susreće sa ekonomskim teškoćama, vodi dva rata u inostranstvu, i dok novo nasilje u Pojasu Gaze, dodatno otežava izglede za mir na Srednjem istoku. Obamine pristalice žele da on slijedi put Franklina Roosevelta i Johna Kennedy-a. Za Glas Amerike izvještava Jim Malone.

Nakon izborne pobjede, Barack Obama se zavjetovao da će sljediti obećanja koja je dao na početku svoje predsjedničke kampanje prije gotovo dvije godine.

"Trebalo je dugo da dovde stignemo, ali noćas, zbog onoga što smo ovog dana postigli, na ovim izborima, u ovom odlučujućem trentku, promjene su došle u Ameriku", rekao je Obama.

Novi predsjednik se susreće sa velikim izazovima, kod kuće i u inostranstvu - opadajućom ekonomijom, ratovima u Iraku i Afganistanu, sukobima na Srednjem Istoku.

Analitičari očekuju da će Obama u svom inauguralnom govoru nastojati povratiti povjerenje Amerikanaca, zabrinutih zbog oslabljene ekonomije i budućnosti zemlje. Franklin Roosavelt je uradio slično tokom svog inauguralnog obraćanja na vrhuncu Velike Depresije 1933., kada je rekao:

Franklin D. Roosavelt, bivši američki predsjednik:

"Jedino čega se trebamo plašti je strah sam po sebi".

Amerikanci takodjer očekuju inspiraciju, kakvu im je pružio John Kennedy u svom inauguralnom govoru 1961., čuvenom rečenicom:

"Nemojte se pitati šta vaša zemlja može uraditi za vas, pitajte se šta vi možete uraditi za vašu zemlju."

Predsjedničke inauguracije Amerikanci smatraju jednim od trajnih simbola svoje demokracije, objašnjava Allan Lichtman, sa Univerziteta American.

"Mi nemamo mnogo rituala u američkoj politici, i inauguracijski ritual je veoma važan jer obilježava mirni prijenos vlasti sa jedne administracije na drugu, u ovom slučaju sa jedne partije na drugu."

Medjunarodna javanost je, takodjer, jako zainteresirana za Obaminu inauguraciju, kao što je bila i za njegovu predsjedničku kampanju.

Analitičar Brooking instituta, Stephen Hess to ovako objašnjava:

"Njegovi korjeni su iz šire pacifičke zone, ne samo sa naših Hawaii-ja, nego i Indonezije. On ima afričke korjene preko svog oca. Čitav svijet osjeća da ima neku vezu sa novim predsjednikom Sjedinjenih Država."

Barack Obama ulazi u istoriju kao prvi Afro-Amerikanac predsjednik, nešto što je mali broj ljudi mogao zamisliti i do prije nekoliko godina, kaže Allan Lichtman.

"Bijelu kuću su gradili robovi, i sada u uredu te kuće je Afro-Amerikanac, mnogo ranije nego je većina experata mogla očekivati. Barack Obama je istinski fenomen u američkoj politici. I čini se da je prevazišao rasne podjele. On je vodio kampanju kao kandidat svih Amerikanaca, ne kao kandidat američkih crnaca."

Predsjednička inauguracija je po tradiciji vrijeme slavlja, sa paradama, raskošnim balovima.

Medjutim, zbog ekonomskih i problema na vanjsko-političkoj sceni, Obama će imati malo vremena za slavlje. U isto vrijeme, kaže analitičar Stephen Hess, veliki izazovi nude i velike mogućnosti.


"Ako gledate kroz američku istoriju, kada govorimo o velikim predsjednicima - svi su oni postali veliki u veoma važnom trenutku."

Barack Obama svoj predsjednički mandat započinje uz jaku podršku javnosti. Većina Amerikanaca podržava način na koji preuzima vlast i vjeruje u njegove sposobnosti da vlada i ujedini zemlju.

XS
SM
MD
LG