Linkovi

220 godina duga tradicija inauguracije američkog predsjednika


Inauguracija novog predsjednika u Sjedinjenim Državama je vrhunac i završnica političkog procesa započetog prije godinu i po dana nakon što su kandidati objelodanili svoje namjere da se kandidiraju za ulazak u Bijelu kuću. Inauguracijom, utkanom u 220 godina dugu tradiciju, se želi simbolično pokazati kontinuitet i snaga američkog političkog sistema. U posljednjem prilogu naše serije - Kako Amerika bira, Jeffrey Young objašnjava šta se dešava na dan inauguracije i zašto.

U podne 20 januara, dva i pol mjeseca nakon izbora, predsjedničke ovlasti se prenose sa odlazećeg na novog stanovnika Bijele kuće, koji će tu ostati naredne četiri godine. Dan Inauguracije je dio neprekinutog lanca koji se proteže 220 godina unazad, do 1789. kada je prvi američki predsjednik George Washington položio predsjedničku zakletvu.

Mark Rom, Univerzitet Georgetown:

"Inauguracija je za Amerikance jako moćan, simboličan trenutak, jer je to vrijeme kada demokratski izabrani predsjednik napušta ured, i drugi demokratski izabrani predsjednik preuzima vlast. I, taj prenos vlasti je miran i ceremonijalan", kaže profesor na Georgetown univerzitetu Mark Rom.

Ceremonije na Dan inauguracije počinju ujutro kada novoizabrani predsjednik dolazi u Bijelu kuću kako bi se susreo sa odlazećim predsjednikom. Njih dvojica, zatim, zajedno dolaze na Capitol Hill gdje novi predsjednik polaže zakletvu.

Profesor sa Johns Hopkins univerziteta, Ben Ginsberg kaže:

"Ideja je da se dolazeći zajedno i zajedničkim prisustvom polaganju zakletve, na simboličan način pokaže legitimnost prenosa vlasti."

Tačno u podne, novi predsjednik polaže zakletvu pred predsjedavajućim Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Njegovo prisustvo takodjer ima simbolično značenje.

Ben Ginsberg, Univerzitet John Hopkins:

"U osnovi se time želi pokazati da će novi predsjednik raditi u skladu sa Ustavom i drugim zakonima Sjedinjenih Država, kao i mudrosti osnivača američke nacije."

Svi američki predsjednici su se zaklinjali sa rukom položenom na Bibliji. Medjutim, taj običaj, koji potiče još od George Washingtona, nije namjenjen da pokaže direktnu povezanost sa kršćanstvom.

Mark Rom, Univerzitet Georgetown:

"Razlog što se to radi nije da bi se pokazalo poštivanje nečije lične religijske opredjeljenosti, to nije iz religijskih razloga, nego zbog, kako mi to zovemo, gradjanske religije,javne religije - da postoji nešto veće od samih ljudi, da postoji nešto duhovno u vezi naše nacije", kaže profesor Rom.

Novi predsjednik, kao šef države, se pozdravlja 21 topovskom salvom.

On zatim drži svoj prvi zvanični govor, inauguralni govor.

"Danas potvrdjujemo našu obavezu da ćemo živjeti u skladu sa nacionalnim obećanjima, civilizovano, hrabro, milosrdno i karakterno", rekao jeu svom inauguralnom govoru predsjednik Bush.

Mark Rom, Univerzitet Georgetown:

"Pažnja svijeta i pažnja Amerikanaca će biti na novom predsjedniku, da vide kako će definirati viziju svoje vlade. Javnost će očekivati nekoliko kratkih, primamljivih, snažnih izjava koje će naznačiti viziju konkretne realnosti."

Nakon ceremonije na Capitolu, dotadašnji predsjednik odlazi, dok novi predsjednik ide prema Bijeloj kući, uz parade i druge svečanosti kojima se slavi njegova inauguracija. I onda., počinju balovi i prijemi koji traju dugo u noć.

XS
SM
MD
LG