Linkovi

Ekonomski opravak SAD: Obama požuruje, Republikanci upozoravaju


Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama u decembru je dostigla nivo od 7,2 procenta, odnosno sa krajem prošle godine bila je najveća u posljednih 15 godina. Uz ovaj podatak, u danas objavljenom izvještaju Ministarstva rada konstatuje se da je u u prošlom mjesecu bez posla ostalo 524 hiljade radnika, te da je tokom 2008, godine u američkoj ekonomiji ugašeno ukupno 2 miliona i 600 hiljada radnih mjesta.

Na dalje oštro pogoršanje stanja ovdašnje ekonomije upozorio je jučer i Barack Obama, naredni američki predsjednik i još jednom zatražio od članova oba doma Kongresa punu suradnju u definiranju stimulativnog paketa ekonomskih mjera, vrijednog i do 800 milijardi dolara koji bi se podstaklo otvaranje miliona novih radnih mjesta i smanjenje poreza građanima i kompanijama.

Bio u na Capitol Hillu, ili negdje drugdje, gotovo svi Amerikanci Baracka Obamu, i prije zvanične inauguracije, jednostavno rečeno doživljavaju kao predsjednika. I upravo u takvom maniru, on Amerikance svojim istupima podjeća na dosadašnji period neodgovornosti i upozorava da bi recesija mogla trajati godinama, ako ništa ne bude poduzeto:

"Nezaposlenost bi mogla dostići dvocifreni postotak. Ekonomski deficit države bi mogao biti hiljadu milijardi dolara, što znači 12 hiljada dolara izgubljenog prihoda svake američke porodice."

U vrijeme kada Obama snažno zagovara svoj plan opravka, 4 miliona i 600 hiljada Amerikanaca prima nadoknadu za nezaposlenost.

Ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, škole, zdravstvo, obnovljive izvore energije, manji porezi za većinu Amerikanaca osnovne su tačke Obaminog plana. Neki ekonimisti, poput Marka Zandija, ne misle da je smanjivanje poreza dobar potez:

"Mislim da bi trebalo ići na povećanje potrošnje, jer to ima veći ekonomski efekat."

Američki ovogodišnji budžetski deficit veći od hiljadu milijardi dolara, plus milijarde dolara za stimulativni paket, pa još 800 miliona u naredne dvije godine... svega toga je u potpunosti svjetan i Barack Obama:

"To će sve na kratak rok povećati budžetski deficit. Podjednako sigurne su i teške posljedice ako ništa ili uradimo vrlo malo. To bi nas odvelo u još veću nezapolenost, pad prihoda, gubitak vjere u našu ekonomiju."

Senator Mitch McConel i kongresmen John Boehner, Republikanci, su oprezni glede Obaminog ekonomskog plana:

"Ne smijemo dozvoliti da sistemskim mjerama problem potrošnje učinimo još gorim."

"Ekonomsku krizu moramo riješiti, ali moramo znati i koliko će nas to koštati."

Barack Obama se nada da će Kongres odobriti njegov paket ekonomskog opravka i da će ga moći potpisati nakon inauguracije koja će uslijediti za 11 dana. Senatori i kongresmeni se slažu u ocjeni da to treba biti ubrzo, ali ne vjeruju da je moguće prije sredine februara.

XS
SM
MD
LG