Linkovi

Pred smjenu u Bijeloj kući: Šta čeka Republikance


Nakon što novoizabrani predsjednik Barack Obama preuzme dužnost 20. januara, Demokratska stranka će kontrolirati i Bijelu kuću i oba doma Kongresa. Republikanci će morati da se priviknu na ulogu lojalne opozicije nakon što su 12, od posljednjih 14 godina, imali većinu u Kongresu, a 8 posljednjih godina držali i Bijelu kuću.

Izgubiti na izborima ponekad može predstavljati i neku vrstu olakšanja. Republikance više neće predstavljati nepopularni predsjednik, više neće biti odgovorni za nepopularan rat i za ekonomsku krizu.

Aanalitičar John Fortier, iz instituta American Enterprize, kaže da Republikanci, ako žele da očuvaju političku moć, trebaju pružati podršku novoizabranom predsjedniku Obami.

“Tačno je da će na početku mandata, sa pobjedom kakvu je postigao, Obama imati dosta manevarskog prostora. Republikanci ne bi trebalo da sužavaju taj prostor.”

Alex Conant, član Republikanskog nacionalng komiteta, ne dvoji da će odnos Republikanaca biti pozitivan:

“Mi ćemo biti lojalna opozicija i, vjerujem, i konstruktivna opozicija. Imamo dobre ideje o tome kuda bismo mi željeli da povedemo ovu zemlju.”

Gospodin Conant ocjenjuje da danas postoji manje međustranačkih razlika o vanjskopolitičkim pitanjima, nego o nekim drugim. Obama je to donekle pokazao zadržavši Roberta Gatesa na položaju ministra odbrane. Bushova administracija je već pristala na određeni rok za povlačenje iz Iraka. Nedavni teroristički napadi u Indiji i Pakistanu i ponovno jačanje Talibana daju potporu gledištu Baracka Obame da bi američka vojska trebalo da se usredsredi na taj dio svijeta.

Međutim, ekonomska pitanja će vjerovatno oštrije dijeliti dvije stranke, smatra gospodin Conant i dodaje da će Republikanci nastojati da se predstave kao fiskalno odgovorni:

“Predsjednik Obama je govorio o povećanju vladinih izdataka i poreza. Svakako da ćemo se usprotiviti svakom povećanju poreza. Mislimo da je deficit već suviše velik. Mislim da će to biti prvo pitanje o kojem se dvije stranke neće složiti.”

S druge strane, upozorava Richard Wolf, kolumnista u nedjeljniku Newsweek, ekonomska kriza će primorati Republikance da žrtvuju neke svoje principe:

“Obavezan stav svih Republikanaca, konzervativnih u fiskalnom smislu, bio bi da se usprotive svim planovima za spasavanje finansijskog i drugih sektora zato što to znači intervenciju na tržištu. Nema znakova da će taj stav imati bilo kakvog efekta, ali s druge strane…. ko želi da bude odgovoran za potpunu propast američke autoindustrije?"

Na duži rok, kaže gospodin Fortier, Republikanci moraju da se suoče sa pitanjima koja razdiru njihovu sopstvenu partiju, poput pitanja imigracije i brakova homoseksualaca.

Ohrabrena nedavnim izborom vijetnamskog imigranta Anh "Josepha" Cao-a za člana Kongresa iz Louisiane, stranka će koristiti njegov primjer, kao i primjer guvernera Louisiane Bobby-a Jindala, kao dokaz da i sama odražava sve veću raznolikost Amerike.

I još nešto, ističe Alex Conant, član Republikanskog nacionalng komiteta:

“Naš stranački sistem organiziranja i vođenja je pomalo čudan u smislu što sada Republikanska stranka zaista neće imati pravog lidera sve dok ne bude nominirala nekoga za predsjedničkog kandidata 2012. godine. Postoje lideri u Kongresu, ali nema nikog ko bi mogao da zaista ujedini Republikance.”

I shodno tome, dok se spremaju da pozdrave novog domaćina Bijele kuće, Republikanci već moraju početi da razmišljaju o narednim predsjedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG