Linkovi

Evropska unija/Rusija/Ukrajina: Protok gasa kontroliraće promatrači


Delegacijama iz Kijeva i Moskve je danas na svim ključnim evropskim adresama još jednom naglašeno kako je apsolutno nedopustva situacija u kojoj je cijela Evropa, ne samo dakle EU, talac rusko-ukrajinskih nesporazuma oko i zbog gasa. Traženo je zato da se istoga trenutka obnovi puno snabdijevanje gasom EU i Zapadnog Balkana i s tim u vezi, ponuđeni su evropski posmatrači koji bi nadgledali situaciju kroz Ukrajinu. Ukrajina je, prema ruskim optužbama, neovlašteno uzimala dio gasa namijenjenog Evropi jer je zbog nepostignurog sporazuma sa ruskim Gazpromom, ostala bez tog energenta.

Nakon snažnog evropskog pritiska, čelnici Gazproma su pristali na prisustvo promatrača koji bi trebalo da budu garancija da će namijenje Evropi i doćio do Evrope.

Prvo posmatrači, pa onda gas, instirao je i predsjednik Upravnog odbora Gazproma Aleksey Miller:

"Pregovori sa EU su zaključeni sporazumom da ćemo mi, onoga trenutka kada se evropski posmatrači rasporede u Ukrajini i budu imali pristup svim gasnim postrojenjima, odnosno kada bude sigurno da Ukrajina ne uzima evropski gas, u punoj mjeri obnoviti snabdijevanje gasom Eevropske unije.”

Ukrajinci, sa svoje strane, uvjeravali su sagovornike da im je posebno žao zbog dramatičnih posljedica, ali da je gas zaustavljen na ruskoj strain, na čemu je istrajavao potpredsjednik vlade Ukrajine Hruhoriy Nemyria:

" Naglasili smo kako je važan humanitarni aspekt ove krize sa gasom, jer ljudi pate, ne samo u državama EU, već i Ukrajini. Snabdijevanje Ukrajine gasom je obstavljeno 1. januiarra ove godine i bili smo šokirani kada smo vidjeeli da je u rano jutro 7. januara potpuno obustavljen tranzit gasa preko ukrajinske teritorije za EU".

Danas su, dakle , poptuno razdvojeni pitanje rusko-ukrajinskih nesporazuma, kojima je osnovni uzrok zahtjev ruske strane za skoro tri puta većom cijenom kubnog metra gasa od dosadašnje, i snabdijevanje gasom EU, čijoj urednosti bi trebali doprinijenti međunarodni timovi eksperata-promatrača.

Očekuje se da će na sutrašnjem sastanaku članova ekspertne grupe za gas EU zajedno sa stručnjacima iz Rusije i Ukrajine, takođe u brislu, biti precizirano više tehničkih detalja o danas postignutom sporazumu. Već sada se računa da bi, ukoliko se promatrači sutra rasporede u Ukrajini, Rusi mogli pustiti gas prema Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu odmah nakon toga. To bi značilo da bi gas, protičići do Evrope 36 sati, mogao stići u prvim satima vikenda. Naravno pod uslovom da se učesnici današnjeg niza sastanaka u Briselu budu držali dogovora i obećanja.

XS
SM
MD
LG