Linkovi

Pojas Gaze: I danas trosatni prekid borbi


Najmanje tri rakete ispaljene su danas, trinaestog dana izraelske ofanzive protiv militanata Hamasa, sa teritorije Libana na područje grada Nahariya na sjeveru Izraela. Prilikom eksplozija tih projektila lakše je povrijeđeno troje Izraelaca. Izraelske vojne snage uzvratile su vatrom.

Libanski premijer Fuad Siniora osudio je obje akcije. Za napad sa libanske terirorije nijedna organizacija ili grupa za sada nije preuzela odgovornost. Izraelski zvaničnici upućuju na mogućnost da su napad mogli izvesti pripadnici neke odvojene grupe, a ne militanti Hezbollaha

Kada su u pitanju borbene operacije na području Pojasa Gaze, izraelski vojni avioni izveli su više udara na tačke za koje se pretpostavlja da su tuneli za krijumčarenje oružja, prokopani od grada Rafaha ispod granice sa Egiptom. Takođe je izvješteno i o napadima izraelske avijacije na ciljeve na sjeveru Pojasa Gaze u kojima su ubijeni, kako je navedeno, tri Palestinca povezana sa militatnom grupom Islamic Jihad.

Izrael je i za danas najavio trosatni prekid vojnih akcija kako bi, i drugi dan, uzastopno humanitarna i medicinska pomoć mogla biti dostavljena u Gazu. Trosatna obustava ofanzivnih dejstava, kako su saopštili izraelski predstavnici, biće poštovana i narednih dana.

U međuvremenu, Međunarodni komitet Crvenog križa optužio je izraelsku armiju da ne poštuje obaveze u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom nedozvoljavajući pružanje medicinske pomoći povrijeđenim građanima Gaze. U današnjem saopštenju Crvenog križa kaže se, pored ostalog, da medicinskim radnicima i spasiocima izraelske snage danima nisu dozvoljavale ulazak u Zaytun, blokirani dio Gaza City-a. Kada im je konačno jučer dozvoljeno ući u taj kvart, spasioci na našli četvoro male djece, uz mrtvu majku, toliko isrpljene da nisu mogli stajati, dok je u jednoj kući nađeno najmanje 12 mrtvih tijela. Spasiocima je bilo dozvoljeno evakuirati 18 povrijeđenih i 12 izuzetno iscrpljenih osoba. Iz Crvenog križa ističu da i u drugim razorenim kućama ima ranjenih i zahtijevaju od izraelskih vojnih zvaničnika da spasiocima dozvole dalje pretraživanje ruševina i spašavanje povrijeđenih. Čelnik delegacije Crvenog križa za taj region onemogućavanje pružanja pomoći nastradalim nazvao je šokirajućim.

Diplomatski napori na zaustavljanju sukoba za sada su bez opipljivih rezultata. Izrael je u Kairo poslao Amosa Gilada, pomoćnika ministra odbrane, da se pobliže upozna sa detaljima francusko-egipatskog plana o prekidu vatre na području Pojasa Gaze. I prestavnici Hamasa, kako je saopšteno, analiziraju taj plan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ostaje podijeljeno o tome kako odgovoriti na sukob. U opciji su dvije rezolucije. Jednom, koju kao obavezujuću predlaže Lybia, od strana u sukobu traži se trenutačni i trajan prekid vatre, a od Izraela deblokiranje Gaze. Drugom rezolucijom, koju kao neobavezujuću predlažu SAD, Britanija i Francuska, traži se utvrđivanje potrebnih mehanizama i garancija, uključujući i sprečavanje krijumčarenja oružja za Hamas i ponovno otvaranje graničnih prelaza.

XS
SM
MD
LG