Linkovi

Evropa i ruski gas: Ventili od jutros potpuno zatvoreni


Od danas je potpuno zatvoren protok gasa kroz Ukrajinu za Evropsku uniju. Riječ je o mjeri koja, kao posljedica rusko-ukrajinskih razmirica, oštro pogađa evropske članice, i ne samo njih - na udaru su još i države Zapadnog Balkana Srbija, BiH, Hrvatska, Makedonija.

Poruku Moskvi i Kijevu da što prije riješe problem i puste gas prema Evropi uputio je danas vrh Evropske komisije, Evropskog vijeća i parlamneta, dok se sutra na direktnim razgovorima u Briselu očekuju prvi ljudi ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogasa.

Jutrošnje potpuno zatvaranje ventila najviše je pogodilo istočne zemlje Evropske unije,poput Češke, Slovačke, Bugarske, Rumunije, Grčke, Mađarske… Na evropskoj strani su u potpunosti ovisne od ruskog gasa Latvija, Slovačka, Finska i Estonija, a same Italija i Njemačka, potroše polovinu svega što iz Rusije dođe u Evropu.

Za Evropu je to pitanje vrhunske važnosti, jer oko 80 posto gasa koji Rusija isporučuje u njenom pravcu prolazi preko Ukrajine. Ukrajinci tvrde da je blokada posljedica odluke Gazproma i ruskog vrha, a Rusi krivicu prebacuju na Kijev. Rezultatje isti - svi su ventili zatvoreni.

Jutros je predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso telefonom razgovarao sa najvišim ruskim i ukrajinskim zvaničnicima. O tome predstavnica za medije Evropske komisije Pia Ahrenkilde kaže:

"Predsjednik Barroso je jutros razgovarao sa premijerima Putinom i Timoshenko i tražio od njih da se odmah ponovo uspostavi puni protok gasa za Evropsku uniju. Gospodin Barroso je jasno naglasio da je neprihvatljivo da snabsijevanje gasom EU bude talac nesuglasica između Rusije i Ukrajine. Takođe je rekao i da je reputacija dvije zemlje kao pouzdanih partnera Evropskoj uniji ozbiljno dovedena u pitanje i insistirao da i Ukrajina i Rusija nađu stabilno i dugoročno rješenje koje bi garantovalo pouzdano snabdijevanje gasom za EU".

Predstavnik za medije Komesarijata EU za energiju Ferran Tarradellas je takođe istakao hitnu potrebu postizanja trjanog sporazuma na relaciji Moskva-Kijev:

"Nije na meni da kažem koja je strana više odgovorna.Obje su odgovorne za neispunjavanje svojih obaveza u snabdijevanju gasom evropskih potrošača i situaciju nastalu zbog međusobnih bilateralnih i komercijalih problema. Zbog toga se moraju vratiti pregovorima i doći odmah do trajnog sporazuma. Želim ponoviti ocjenu gospodina Barrosa da je trenutna situacija krajnje neprihvatljiva".

Brisel je na hitne razgovore pozvao prve ljude ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza, kao i predstavnike dvije vlade. Češka, kao predsjedavajuća EU traži hitno otvaranje gasnih ventila prema Evropi, poručujući kako vjeruje da je uzrok problema još uvijek komercijalne prirode. Ukoliko je geopolitički, kako se sve češće tvrdi među članicama Unije, posebno onim iz reda

bivših sovjetskih država, rješenje neće biti lako naći.U svakom slučaju, kredibilitet i Moskve i Kijeva je ozbiljno pao, poručuje se iz Praga.

U međuvremenu, razmatraju se hitne mjere poput dijeljenja raspoloživih zaliha gasa, ponovnog stavljanja u pogon zaustavljenih nuklearnih reaktora, te sazivanja hitnog evropsko-rusko-ukrajinskog samita na kojem bi se, jednom za sva vremena, pokušala eliminirati energetska ovisnost Evrope usljed nesporazuma među susjedima sa istoka.

XS
SM
MD
LG