Linkovi

Obama zatražio da Kongres hitno odobri njegov ekonomski program


Barack Obama je u ponedjeljak od kongresnih lidera zatražio da brzo odobre obiman ekonomski paket za podsticaj posrnule ekonomije. Obama je rekao da se stanje u američkoj ekonomiji pogoršava i od članova Kongresa zatražio da odobre smanjivanje poreza i stotine milijardi dolara za projekte u oblasti infrastrukture koji bi trebali otvoriti nova radna mjesta i zaustaviti najgoru ekonomsku krizu nakon Velike depresije 1930-tih. Za Glas Amerike izvještava Mil Arcega.

Dvije sedmice pred inauguraciju, novoizabrani predsjednik Barack Obama je stigao u Washington pokušavajući pridobiti podršku za svoj 775 milijardi dolara vrijedan program podsticaja ekonomije.

Zajedno sa članovima svog ekonomskog tima, gospodin Obama je rekao da je američka ekonomija bolešljiva i da joj je potrebna brza pomoć.

"Ekonomija je veoma oštećena. Jako je oslabila, i moramo poduzeti sve što je neophodno kako bi je stabilizirali", rekao je Obama.

Kako bi pomogao ekonomiji Obama predlaže da se stotine milijardi dolara utroši za unapredjenje cesta, mostova i škola. On, takodjer, želi do 300 milijardi dolara smanjiti poreze gradjanima i privredi.

"Dio tog novca će ići u stimulaciju business-a, tako da se počne investirati u tvornice, i opremu što vodi do novih radnih mjesta. Dio će biti uložen u rast industrije koja će u budućnosti osigurati konkurentnost američke ekonomije."

Gospodin Obama se nada da će Kongres odobriti i on taj paket ekonomskih mjera podpisati u prve dvije sedmice u predsjedničkom uredu.

Lider većine u Senatu, Harry Reid kaže da će rad na predloženom paketu početi odmah nakon što novi Kongres danas položi zakletvu.

"Mi ćemo to obaviti najbrže što možemo"

Ali neki republikanci u Kongresu su skeptični. Senator Mitch McConnell je upozorio da bi predloženi paket mogao koštati znatno više.

"Riječ je o velikoj sumi. To bi moglo biti blizu hiljadu milijardi. Da li to želimo uraditi bez saslušanja, bez primjedbi republikanskih senatora", pita McConnell.

Gospodin Obama je od članova Kongresa zatražio da ostave po strani političku pripadnost i pomognu američkoj ekonomiji. On je rekao da će njegov plan otvoriti 3 miliona novih radnih mjesta, podstaći razvoj obnovljivih izvora energije, unaprijediti zdravstvenu zaštitu i pomoć milionima nezaposlenih Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG