Linkovi

EU/Rusija/Ukrajina: Dugoročno riješiti nesporazume oko gasa


Priča o gasu čiji dotok iz Rusije, preko Ukrajine, već bilježi pad u nekim od evropskih država, nastavlja se i danas, bez nade da će se u skoro vrijeme riješiti. Ruska strana traži zaostale uplate i višu cijenu za nove isporuke. Kijev to odbija, a sve zajedno, dovodi u pitanje snabdijevanje gasom Evropljana jer čak 80 posto ruskog gasa za EU prolazi kroz ukrajinske gasovode, što, u slučaju duže krize, ozbiljno dovodi u pitanje snabdijevanje Evrope gasom. I to u vrijeme kada se najavljuju ozbiljni zimski minusi.

Dešavanja oko ruskog gasa zbog čega posljedice već trpe Poljska, Češka, Mađarska, Bugarska, Rumunija, za te bivše komunističke zemlje prevazilazi pitanje komercijalnih nesuglasica između Kijeva i Moskve - kako problem želi da vidi zvanični Brisel - i već se čuju nezvanične optužbe kako Rusija gas koristi kao političko oruđe. Objašnjenje nije ponuđeno ni u zahtjevu ruske strane da Ukrajina od 1. januara za hiljadu kubnih metara gasa, umjesto 132 eura, plaća 330 eura, tim prije što cijena drugog strateškog energenta, nafte, pada i prema predviđanjima, nastaviće sa padom i u ovoj godini.

Međutim, i pored činjenice da četiri petine ruskog gasa namijenjenog Evropi teče preko Ukrajine, u Evropskoj komisiji nisu pretjerano zabrinuti i poručuju da za predstojeće iznimno hladne dane države članice EU imaju više nego dovoljne zalihe gasa:

Glasnogovornik Evropske komisije Ferran Tarradellas ističe:

"Nivo zaliha gasa evropskih država je prilično visok, između 70 i 90procenata. Upravo zbog toga vjerujemo da narednih sedmica neće biti problema u snabdijevanju gasom konačnih korisnika."

Ovo vrijeme i situacija sa gasom poredi se sa početkom 2006. godine kada je, opet zbog neizmirenih računa na relaciji Moskva-Kijev, Evropa imala manjak gasa. Međutim, tada su zalihe bile manje, kažu jedni, dok drugi ukazuju da je tadašnja kriza trajala tek par dana. Aktuelna kriza ulazi u svoju prvu i, moguće je, ne i posljednju sedmicu. Ističe se zato kako je evropski interes da se razmirice što prije završe i u tom je cilju danas put Kijeva otišla posebna komisija iz Brisela koja bi trebala pomoći da se ubuduće prevaziđu prijetnje evropskoj energetskoj šemi tokom zime.

Dugoročno, naglašava se važnost postizanja rješenja prihvatljivog za sve, kaže gospodin Tarradellas:

"Evropska komisija vrši značajan pritisak kako bi se pitanje riješilo, respektujući obje strane uključene u spor. Te strane moraju riješiti međusobne probleme, a misija koja treba da utvrdi činjenično stanje, a koju smo danas poslali, novi je elemenat koji, zajedno sa Češkom, kao predsjedavajućom EU, koristimo kao pritisak kako bi smo obje strane privoljeli da sjednu za sto i jednom za sve vremena riješe probleme koji se ponavljaju u posljednjih pet godina."

Da li će ono što nije riješeno u tih posljednjih pet godina biti riješeno ovog puta…. ostaje da se vidi.

XS
SM
MD
LG