Linkovi

SAD - Kuba: Mijenjati politiku ili ne prema kubanskom režimu?


Da li mijenjati decenijama dugu američku politiku prema Kubi, biće jedno od pitanja koja će se sasvim sigurno naći na dnevnom redu novog američkog predsjednika Baracka Obame. Podrška embargu i drugim čvrstim mjerama protiv kubanskog komunističkog režima opada, sada i među američkim državljanima porijeklom sa Kube. Sentiment kubanske zajednice u SAD, koja je nekada dominantno bila oštar i glasan kriričar zvanične Havane se mijenja.

Bivši kubanski politički zatvorenici jednom tjedno okupljaju se na bdijenju ispred jednog popularnog restorana u Miami-ju. Žele na taj način podsjetiti na nevolje političkih disidenata na Kubi. Oni su neki od najoštrijih kritičara kubanskog režima i najglasnijih zagovornika američkog embarga i drugih mjera kojima je cilj oslabiti komunističku vladavinu na Kubi.

Joel Rodriguez je jedan od njih:

„Za nas koji podržavamo embargo, i koji ćemo podržavati, osjećamo da je to neophodno. Nema razloga da se pomaže kubanskom režimu.“

Kubano-amerikanci, i oni za, i oni protiv, kažu da su svjesni da embargo nije donio demokratske promjene. Neki sada misle da je vrijeme za novi pristup.

„Politika izoliranja i konfrontacije bila je i ostaje veliki politički neuspjeh“ – kaže Carlos Saladrigas sa istrživačkog instituta Cuba Study Group iz Washingtona. On ističe da nedavna studija Međunarodnog instituta Florida pokazuje da se, po prvi put, više kubano-amerikanaca, ne slaže sa embargom nego ga podržava.

Djelomičnio je to zbog, u Miami-ju, rastućeg broja mladih Kubanaca, imigranata, smatra sociolog Guillermo Grenier:

„Novopridošli imaju pomirljivije poglede, realnija stajališta. Oni ne misle da se promjene mogu desiti preko noći.“

Tokom 17 godina na Međunarodnom univerizitetu Florida bilježeno je nezadovoljstvo Amerikanaca kubanskog porijekla zbog neuspjeha Washingtona da oslabi kubanski režim. Ovogodišnje istraživanje pokazuje nešto novo i različito, kaže voditelj istraživanja Hugh Gladwin:

„Uočava se realan optimizam. Brojni su oni koji smatraju, na pozitivan način, da treba biti određenog angažmana i da je sada možda vrijeme za nešto novo.“

Izbor Baracka Obame podstakao je ne one koji zagovaraju promjene američke politike prema Kubi. Tokom preizborne kampanje gospodin Obama je rekao da nisu isključeni susreti sa kubanskim liderima i ukidanje nekih ograničenja. Malo je onih koji očekuju da će novi predsjednik okončati 50 godina star ekonomski embargo, dok zagovornici novog kursa kažu da bi Obama trebalo da preusmjeri politku dosadašnje administracije.

Wayne Smith je, prije tridesetak godina, bio američki diplomata u Havani.

„Ukidanje embarga je vrlo složeno pitanje. Koliko vidim, Obama je spreman poboljšati odnose sa Kubom, recimo ukinuti ograničenja na putovanja Kubano-amerikanaca i putovanja u obrazovne svrhe.“

Gospodin Smith i grupau američkih akademika smatraju da je prioritet ukidanje zabrane razmjene učitelja i profesora, uvedene 2004. godine. Drugi žele da budu ukinute i restrikcije na broj putovanja Kubano-amerikanaca na otok i na iznos novca koji mogu slati članovima porodica.

Za Kubance američkog državljanstva koji podržavaju oštre američke mjere, prihvatanje promjena može biti teško. Ozzy Hernandez, podržavajući embargo, se nada....:

„Isti problem 50 godina i nismo bili u stanju učiniti bilo što da oslobodimo Kubu. Možda će Obama konačno postići nešto.“

Naravno, uz pitanje da li će i kada će nova američka administracija otvoriti pitanje Kube.

XS
SM
MD
LG