Linkovi

Nova američka administracija i odnosi sa Kinom


Svijet sa pažnjom prati predstojeću promjenu u Bijeloj kući, a medju važnim zemljama koje sa posebnim interesom prate promjenu u vodjstvu Sjedinjenih Država, je Kina. Kako za Glas Amerike iz Pekinga izvještava, Stephanie Ho, narod u Kini, ne očekuje, kao većina Amerikanaca koji su glasali za predsjednika Baracka Obamu, da će njegov izbor biti dobar, posebno za Američko-Kineske odnose.

Specijalni prijem u američkoj ambasadi u Pekingu, na dan predsjedničkih izbora, ne samo da je Kinezima dao rijetku priliku da glasaju nego i šansu da se slikaju.

Oko tri četvrtine glasova od blizu 300 prisutnih na tom prijemu otišlo je Baracku Obami.

21-no godišnji student, Wang Dian kaže da se nada da će novi predsjednik voditi prijateljsku politiku prema Kini.

"Mislim, da će nakon toliko godina, on shvatiti značaj održavanja dobrih odnosa i trgovine sa Kinom. I nadam se da će pomoći u vodjenju, ili izvesti Sjedinjene Države iz ove financijske krize, što bi bilo dobro za ukupnu svjetsku ekonomiju."

Drugi student, 23-ro godišnji Xu Zhen, ima svoje nade.

"Nadam se da će studenti lakše dobijati vize za školovanje u Sjedinjenim Državama."

Kineska vlada je pozdravila izbor Baracka Obame, ali glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Qin Gang je upozorio novu američku administraciju da se, kako je rekao, prikladno odnosi prema spornim pitanjima.

"Kineska vlada želi pojačati uzajamno razumjevanje, povjerenje i suradnju na osnovi Tri zajedničke izjave o normalizaciji odnosa, kako bi se na prikladan način rješavala sporna pitanja i pomoglo u daljem razvoju kinesko-američkih odnosa."

Dok se Kina i Sjedinjene Države pripremaju da sljedeće godine obilježe 30 godina diplomatskih odnosa, Taiwan ostaje najosjetljivije pitanje Sino-Američkih odnosa.

Kina taj otok koji ima odvojenu vladu, smatra dijelom svoje teritorije, i zavjetovala se da će, ako bude neophodno, koristiti silu, ukoliko Taiwan proglasi neovisnost. I mada je Washington 1979 priznavanje sa Taipeia prebacio na Peking, američki zakon zahtijeva od Sjedinjenih Država da Taiwanu pruži pomoć u odbrani.

Shi Yinhong, profesor medjunarodnih odnosa na pekinškom Renmin univerzitetu, kaže da će se Obama susresti i sa drugim Sino-Američkim pitanjima.

"S obzirom da su odnosi znatno unaprijedjeni, Taiwan neće biti najosjetljivije pitanje izmedju Sjedinjenih Država i Kine. Osjetljivije će postati pitanje trgovine. Do sada oni nisu našli dobro rješenje velikih neslaganja i trgovinskih sukoba. I takodjer, pitanje ljudskih prava, Tibet i okruženje će biti medju važnim spornim pitanjima."

Ljudska prava i demokracija su dva pitanja koja Washington stalno pokreće u odnosima sa Pekingom. Tao Wenchao sa kineske Akademije društvenih nauka kaže da Kina usporeno pristupa demokraciji.

"Deng Xiaoping je predvidio da ćemo, vjerovatno, do 2050. imati izbore, ali to je gruba procjena. Nismo sigurni da li će se to tada i desiti."

Tao vjeruje da će Kina konačno imati nacionalne izbore. Ali, za sada, niko ne predvidja da će se tako radikalna promjena desiti u skoroj budućnosti, iako su neki kinezi u američkoj amabasadi iskusili glasanje slaveći promjene koje je obećao novi predsjednik Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG