Linkovi

Somalija: Kome ide novac od otmice brodova?


Novinarka Glasa Amerike Alisha Ryu nedavno je boravila u selu Hobyo, u somalijskom regionu Galmudug, skloništu pirata i tom prilikom nastojala saznati kuda ide novac koji piratima biva isplaćen kao otkupninu za otete brodove i članove posada. U najkraćem, pirati demantiraju da novac od ucjena dijele sa pripadnicima islamističke grupe zvane Shabab, navodno povezane sa al-Qaidom. Ipak, dio tog novca, vjerojatno, indirektno stiže do islamističkih grupa i boraca pobunjeničkih grupa.

Priča o novcu počinje sa Ibaado Aden, 65-godišnjom žiteljkom Hobyo-a. Gledajući veliki uglancani džip koji se polako kretao ka glavnom seoskom trgu, ona ne kaže ništa. Po izrazu zabrinutosti na licu jasno je da zna da skupo vozilo pripada piratima. Oni su jedine osobe u tom dijelu Somalije, prljavom i zabačenom ribarskom selu udaljenom na stotine kilometara od najbližeg grada, koje mogu sebi dozviliti tu vrstu luksuza.

Razgovor sa reporterkom VOA nije trajao dugo. Jedino što je Ibaado Aden rekla je da pirati običnim ljudima ne daju ništa i da ne zna gdje i kako troše novac dobijen za otkup.

A radi se o zaista velikom novcu.

Somalijske piratske grupe, polazeći u otmice iz priobalnih sela Hobyo i Haradhere u centralnoj Somaliji i iz Eyl-a, grada na sjeveru te zemlje, oteli su više od 40 plovila ove godine. Broj otmica, do sada bez presedana, nagnao je desetine zemalja, među njima SAD, Kinu i Rusiju, da u vode blizu somalijskih obala pošalju vojne brodove kao zaštitu na ugroženim plovidbenim rutama. Pirati još uvijek drže najmanje 19 otetih brodova i preko 350 članova posada kao taoce.

Po procjenama Ujedinjenih nacija pirati su do sada dobili najmanje 120 miliona dolara za otkup. Uz brigu o sigurnosti plovidbenih pravaca, diplomati mnogih zemalja, posebno zapadnih, i anti-teroristički stručnjaci sve više su zabrinuti mogućnošću da veliki dio tog novca odlazi militantnoj grupi Shabab. Taj pokret, čiji je rast podstaknut intervencijom vojnih snaga Etiopije, vodio je dvije godine dugu pobunu protiv slabe, privremene vlade Somalije. Pripadnici Shababa - SAD su tu grupu stavile na listu terorističkih organizacija – preuzeli su kontrolu i sada drže većinu područja južne i centralne Somalije.

U jednom upozoravajućem tekstu objavljenom početkom ovog mjeseca u Time Magazine-u jedan navodni somalijski pirat rekao je da Shabab i drugi islamistički pobunjenici od piarata dobijaju velike sume novca i koriste ga za terorističke i pobunjeničke aktivnosti.

Zahvaljući posrednicima u Hobyo-u novinarka Glasa Amerike došla je do pirata koji je pristao na razgovor. Taj 26-godišnji mladić, predstavio se samo kao Kahiye, za koga je više stanovnika Hobyo-a potvrdilo da je učestvovao u brojnim otmicama, rekao je da navodi Time Magazine-a nisu tačni:

„Piratske grupe u Somaliji obavljaju svoj „business“ samo sa osobama koje zovemo „investitori.“ „ Investitor“ nije vođa neke grupe, frakcije, nije političar.... To je bivši somalijski ribar koji je zaradio određeni novac baveći se piratstvom ranijih godina“ – rekao je Kahiye.

Nije želio reći koliko mnogo je „investitora“ uključeno u piratstvo, ali je istakao da su te osobe ključne za uspješno izvođenje operacije otmice broda. „Investitori“ su ti koji odabiru metu, piratima obezbjeđuju sve što im je potrebno da za uspješnu otmicu i drže brod i posadu do isplate ucjene. Kada otkupnina bude isplaćena, „investitori“ dobijaju do 50 odsto, pirati 30 do 40 procenata, a ostatak obično biva ostavljen da bi bio korišten za pripremu slijedeće otmice.

„Pirati nikad nisu dali novac Shababu. Pirati troše sav novac ..... na regrutiranje novih članova, na kupnu kuća, automobila...., za kupovinu velikih količine laganog narkotika, lišća zvanog khat, kojeg žvaću mnogi Somalijci“ – tvrdi Kahiye.

On, kako kaže, vjeruje da „investitori“ podmićuju lokalne, regionalne i državne zvaničnike da drže oči zatvorene i priznaje da ne zna u potpunosti kome daju i na šta „investitori“ troše dio otkupnine koji pripadne njima.

Hobyo, kao i selo Haradhere nešto južnije, sada su pod kontrolom islamističkih boraca koji pripadaju grupi Shabab i drugoj rivalskoj grupi čiji su pripadnici umjereniji islamisti. Obje grupe čvrste se protive piratstvu, jer ga smatraju atakom i uvredom za islam kao religiju.

Dobro obaviješteni izvori u Somaliji, institirajući na anonimnosti, rekli su za Glas Amerike da je malo vjerovatno da „ivestitori“ i pirati rado, od volje, prepuštaju milione dolara tvrdolinijaškim islamističkim liderima koji se javno zaklinju da će zaustaviti piratstvo, ali da je vrlo izvjesno da plaćaju izvjesnu „zaštitu“ lokalnim zapovjednicima Shababa i manje značajnim islamističkim zvaničnicima kako se ne bi miješali u operacije otmica.

Obični pirati, „pješadija“ koja izvodi otmice daju, i ne znajući da to čine, određeni doprinos islamističkim grupama. Mnogi su, poput Kahiye-a, nekad bili slabo plaćeni borci oružanih milicija, a odnedavno se obreli u mnogo unosnijem poslu otmice brodova. Imaju porodice, prijatelje koji podržavaju islamističke pokrete u Somaliji. Vrlo je vjerojatno da dio novca koji pirati odvajaju za porodice i daruju prijateljima završava u rukama islamista.

XS
SM
MD
LG