Linkovi

NASA u 2008: Čovjek na Marsu ključni dugoročni cilj


NASA, američka agencija za istraživanje svemira će u 2008. godini u svoje velike uspjehe sasvim sigurno upisati otkrića na Marsu, otkrivanje i razjašnjavanje više misterija unutar i izvan solarnog sistema i, naravno, uspješne misije svemirskog shuttle-a. Također u ovoj godini NASA je ubrzala radove na projektu nazvanom Constellation. Njeni inženjeri grade i testiraju rakete i kapsule koje će biti osnovna vozila za istraživanje svemira nakon “odlaska u penziju” sadašnje flote shuttle-ova 2010. godine.

U središtu aktivnosti je povratak čovjeka na Mjesec do 2020. godine. U međuvremenu se ubrzano radi i radiće na dovršavanju međunarodne svemirske stanice.U februaru se shuttle Atlantis uputio na prvu od četiri ovogodišnje misije na svemirskoj stanici. Dogradnjom i prepravkama izvršenim tokom ove godine udvostručeni su kapaciteta za smještaj i boravak posade i dopremljene su dvije ključne laboratorije. U 2009. godini će se dopremanjem novog solarnog krila kompletirati ključna dogradnja.

NASA-ine letjelice bez posade u 2008. godine zašle su duboko u svemir. Sa tri letjelice koje orbitriraju oko Sunca, na zemlju su počele stizati prve, ikada do sada snimljene trodimenzionalno slike te zvijezde. Svemirski brod Cassini je prošao kroz prstenove Saturna i pri tome na jednom od njegovih mjeseca analizirao ledene gejzire koji izbijaju iz mjesečeve unutrašnjosti. Letjelica Messenger je dva puta letio pored Merkura, bilježeći mapu njegove površine.

Šest svemirskih brodova bilo je usmjereno prema Marsu. I za mnoge je najuzbudljiviji trenutak bio kada se letjelica Feniks spustila na Mars. Osjetljivi instrumenti intalirani na Feniksu ispod površine crvene planete otkriveno je prisustvo zaleđene vode, znak mogućeg nekadašnjeg života na Marsu.

Svemirskim teleskopom Hubble stručnjaci su nastavili promatrati udaljene svjetove. Tim snažnim “prozorom” u svemir zabilježeni su prizori galaksija koje se sudaraju. Posebno će u 2008. ostati zapamćeno otkriće prve planete izvan našeg solarnog sistema zahvaljući, naravo, Hubble-u.

NASA-ini dugoročni planovi su izgradnja stalne baze na Mjesecu, koja bi se jednog dana mogla koristiti za lansiranje leta na Mars sa ljudskom posadom. Kratkoročni, uprkos neizvjesnosti oko budžeta, su vezani za kompletiranje međunarodne svemirske stanice. U svemirskoj agenciji u naredne dvije godine planiraju još osam misija shuttle-a, gotovo svih u upravo u toj funkciji. I kada shuttle Atlantis i drugi budu smješteni u hangare i muzeje biće to trenutak za novo NASA-ino poglavlje letova u svemir. Čovjek na Marsu biće kruna sadašnjih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.

XS
SM
MD
LG