Linkovi

Izborom Baracka Obame rasne barijere su srušene


20 januara Barack Obama će zvanično ući u istoriju kada postane prvi afro-američki predsjednik Sjedinjenih država. Prošlo je samo 45 godina otkako je prinudna segregacija zabranjena nakon rasnih napetosti 60-tih godina. Od tada, rasne barijere su rušene, otvarajući put za novoizabranog predsjednika Obamu i ostale političare Afro-Amerikance da dođu do najviših položaja.

Izbor Baracka Obame za prvog afro-američkog predsjednika u novembru ove godine je monumentalan trenutak u američkoj istoriji. Za mnoge koji su proslavljali njegovu izbornu pobjedu, to je bilo ostvarenje sna. Osobito za Amerikance afričkog porijekla i sve ostale koji su živjeli i prosvjedovali tokom tih nemirnih godina pokreta za građanska prava. U martu 1963, policija u gradu Selma u Alabami je nasilno napala crnce koji su se okupili zahtijevajući pravo da se registriraju za glasanje. Snimci tog incidenta, koji je postao poznat kao Krvava nedjelja, su razbjesnili mnoge širom zemlje. Na taj dan, budućem predsjedniku su bile samo 2 godine, i živio je u veoma drugačijoj Americi, gdje se na segregaciju primoravalo zakonom u mnogim zajednicama. Krvava nedjelja u Selmi je pomogla zadobijanju podrške za pokret za građanska prava kojeg je predvodio svećenik Martin Luther King Junior.

Sanjam da će jednog dana četvero moje male djece živjeti u zemlji gdje ih neće prosuđivati na osnovu boje kože, već vrijednosti njihovog karaktera, rekao je Martin Luther King.

Augusta 1963, četvrtina miliona ljudi je gledala Martina Lutera Kinga kada je održao svoj govor "I have a dream". Smatra se da je marš u Washingtonu izvršio pritisak na kongres da odobri ključni zakon o građanskim pravima kojim bi se ukinula rasna diskriminacija. U naredne dvije godine, kongres je odobrio a predsjednik Lyndon Johnson potpisao dva zakona o građanskim pravima i glasanju.

Kroz naporan rad i požrtvovanje svako od nas može slijediti svoje snove, a ipak se možemo ujediniti kao jedna američka obitelj, rekao je Barack Obama.

43 godine kasnije, mnogi vjeruju da je zakon o pravima glasanja iz 1965 otvorio vrata za Baracka Obamu i druge političare crnce. Barbara Arnwine je izvršna direktorica Odbora za građanska prava u Washingtonu.

Kada je zakon donesen, otvorio je vrata za ljude drugačije boje kože, osobito Afro-amerikance, da započnu obarati barijere, barijere do svakog nivoa vlasti, kaže gospođa Arnwine.

76-godišnji lider za građanska prava Roger Wilkins se sjeća svog i požrtovanja drugih u naporima za dobijanje jednakih prava.

Taj pokret i svako ko je u njemu učestvovao su imali udjela u ovom izvanrednom trenutku predstojeće inauguracije afro-američkog predsjednika Sjedinjenih država, kaže gospodin Wilkins.

Barbara Arnwine kaže da će Obamino istorijsko uzdizanje do pozicije prvog predsjednika crnca podstaći i druge manjine.

Oni će vidjeti nove mogućnosti u politici i obnavljanje koncepta demokracije, demokracije koja nije samo za jednu rasu, kaže gospođa Arnwine.

Sve će to, dok se Barack Obama priprema preuzeti dužnost, biti ohrabrujući trenuci za generacije Amerikanaca, koji su bili svjedocima borbe za građanska prava, i koji će sada, četiri decenije kasije, vidjeti ostvarenje sna.

XS
SM
MD
LG