Linkovi

EU/Slovenija/Hrvatska: Blokada i odgađanje pregovora o pridruživanju


Stari problem granice između Hrvatske i Slovenije na moru razlog je zašto je dovedeno u pitanje zaključenje već ispregovaranih poglavlja pregovora o prijemu Hrvatske u EU i otvaranje novih. Riječ je o 10 poglavlja koja su i formalo trebala biti zaključena na sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji u Briselu, a istom prilikom trebalo je biti otvoreno pet novih poglavlja. Po toj dinamici, u Zagrebu su se nadali da će do kraja 2009. završiti pregovore o svim poglavljima, nakon čega preostaje samo poziv Brisela da se Hrvatska pridruži EU.

Hrvatska, inače, ima status kandidata od 2004. godine, a pregovore o prijemu je započela godinu dana nakon toga. Do sada je otvorila 21 poglavlje, od ukupno 35, a uspjela je pregovorima zaključiti četiri poglavlja.

Međutim, slovenačka blokada je dovela u pitanje očekivanu dinamiku pregovaranja. Na stolu su se opet našle granice, što je Evropsku komisiju danas navelo na reakciju.

Predstavnica za medije komesara za proširenje Olija Rehna Krisztina Nagy ističe:

"Francusko predsjedništvo je uložilo značajne napore kako bi se našlo rješenje za pitanja koje je pokrenula Slovenija i Evropska komisija je u punoj mjeri podržala takve napore. Komisija žali zbog činjenice da Slovenija nije prihvatila niti jedno ponuđeno rješenje. Kao rezultat toga, imamo značajan broj poglavlja pregovora o kojima su pregovori tehnički završeni, ali se ne mogu zaključiti na Konferenciji o pridruživanju".

Međutim, Evropsko vijeće će, u skladu sa važećom procedurom, privremeno zaključiti završena poglavlja i otvoriti nova, poručeno je danas iz Brisela, uz najavu kako će detalji biti dogovoreni sa hrvatskom stranom do kraja ove godine.

Što se tiče same Komisije i danas je naglašeno kako je njen stav da je pitanje granica bilateralno i da se ne smije miješati sa pregovorima o pristupanju. U tom se svjetlu pozivaju Hrvatska i Slovenija da pitanje granica riješe u duhu dobrosusjedskih odnosa. Gospođa Nagy dodaje:

"Jasno je da su tehnički pregovori i progres u njima važni, ali u svemu ovome su najvažnije reforme na terenu. Čak i ako ima nekog kašnjenja u formalnim pregovorima, jednom kada se reforme provedu tada je, u suštini, posao i zaključen. Zato Komisija ohrabruje Hrvatsku da sa čvrstim opredjeljenjem nastavi sa reformama kako bi dostigla uslove za zatvaranje jednih, a otvaranje drugih poglavlja, što će značiti stvaran progres u pregovorima o pristupanju".

Poručuje se da problemi između Hrvatske i Slovenije ne dovode u pitanje sudbinu prošiorenja na Zapadni Balkan. Tu nema promjena, ističe se u Komisiji. Cijela Evropska unija je potvrdila evropsku budućnost Balkana i na posljednjem okupljanju Evropskog vijeća, očekujući da zemlje regiona, kada za to ispune uslove, postanu punopravne članice EU.

XS
SM
MD
LG