Linkovi

Anti gerilski rat medju najvišim prioritetima Pentagona


Nove direktive američkog ministra odbrane traže od Pentagona da planiranje nekonvencionalnog ratovanja stavi na isti nivo sa tradicionalnim konfliktima. U Iraku, Afganistanu i drugim žarištima američka vojska se bori protiv gerilaca u takozvanom asimetričnom ratu. Umjesto da protiv sebe ima regularnu vojsku, američki vojnici se sada obično bore protiv pobunjenika i terorista koji u toj borbi koriste sve što mogu. Pentagon je zbog toga asimetrični rat postavio medju prioritetne zadatke, kako bi američke vojnike pripremio da se bore na isti način. Za Glas Amerike o tome izvještava Jeffrey Young.

Iz Ministarstva odbrane kažu da američka vojska u borbi protiv pobunjenika treba da koristi njihovu taktiku. Da bi to mogli, ministar odbrane Robert Gates treningu za nekonvencionalno ratovanje pridaje isti značaj kao tradicionalnom ratovanju. Uz to, on želi integriranje tradicionalnih sa jedinicama za specijalne operacije.

Gates kaže da je nekonvencionalni rat sve više pravilo, a ne izuzetak.

„Ratovanja u posljednjih 25 godina to jasno pokazuju. Sovjeti u Afganistanu, Izraelci u Libanu, Sjedinjene Države u Somaliji, Afganistanu i Iraku. Manje, neregularne snage - pobunjenici, gerilci, teroristi - će naći način, kao što su to uvijek činili, da remete i neutraliziraju prednosti veće regularne vojne sile. Čak će i zvanične države nastojati da koriste našu predpostavljenu ranjivost u asimetričnom ratu“, kaže Gates.

Analitičar pitanja odbrane, Sam Brannen pri Centru za izučavanje strategije i medjunarodnih odnosa kaže da je Gates naredio Pentagonu da prestane voditi Hladni rat.

„Uprkos lekciji iz Vijetnama i sličnim sukobima, američka vojska je neobično opsjednuta, u svim rodovima, pripremama za konvencionalni rat, u kojem će se na bojnom polju boriti sa nekom drugom regularnom vojskom“, kaže Brannen.

Pustinjska oluja iz 1991. godine je bila posljednji konvencionalni rat kojeg su vodile Sjedinjene Države, potiskujući iračke snage iz Kuvajta.

Integracija jedinica za specijalne operacije sa konvencionalnim snagama već dugo traje. Richard Weitz je analitičar odbrane pri Institutu Hudson.

„Počela je u američkoj Armiji. Oni su usvojili novu antipobunjeničku doktrinu, koja naglašava važnost borbe u toj vrsti neregularnog ratovanja. Ranije, ove godine Pentagon je utvrdio Strategiju nacionalne odbrane u kojoj se naglašava da je neregularno ratovanje jednako važno kao konvencionalno u smislu priprema i treninga jedinica.“

Američke snage su tradicionalno vodile ratove sa velikim brojem vojnika, artiljerijom i tenkovima, avionima specijalne namjene i teškim bombarderima. Pentagon sada taj sistem nastoji adaptirati za nekonvencionalni rat. Na primjer, nekoliko podmornica sa balističkim raketama, nemaju više ulogu odvraćanja nuklearnog napada, i prepravljene su da nose krstareće rakete i veći broj pripadnika specijalnih snaga - NAVY SEAL. One mogu imati i mini podmornice koje specijalce mogu dovesti do obale.

Nekonvencionalna strategija ratovanja uključuje i rekonstrukciju civilnih objekata u zoni sukoba kao način pridobijanja stanovništva da ne podržava pobunjenike. Nedavno je predsjednik Bush govorio o jedinicama za gradjanske poslove.

„Ti su timovi u paru sa vojnim osobljem, oni su eksperti u civilnim poslovima kao što su ekonomija, poljoprivreda, primjena zakona, i obrazovanje. I u Iraku i Afganistanu ti timovi pomažu lokalnim zajednicama u otvaranju novih poslova i pružanju osnovnih usluga, i sprječavanju povratka terorista.“

Iz Pentagona kažu da žele raditi i sa drugim državama kako bi spriječili izbijanje sukoba ili njihovo nekontrolisano širenje.

Analitičar Sam Brannen:

To se odnosi na pomoć u vojnom jačanju inostranih partnera, i slanje jasne poruke da Sjedinjene Države nisu okupatorska nego sila stabilnosti.

Brennen kaže da Pentagon zna da im bliža suradnja sa lokalnim vojnim jedinicama omogućava bolje razumjevanje situacije i nalaženje najboljeg načina suprostavljanja pobunjenicima i stanovnicima koji bi im mogli dati podršku.

XS
SM
MD
LG