Linkovi

SAD: Senat tvrdi a Pentagon negira prasku odobravanja zlostavljana zatvorenika u američkim vojnim zatvorima


Komitet za oružane snage američkog Senata koji nadgleda američku armiju konstatuje u svom, nedavno prezentiranom izvještaju, da su agresivne tehnike isljeđivanja zatvorenika i osumnjičenika držanih u zatvorima odobrili visoko rangirani zvaničnici, uključujući i bivšeg ministra odbrane Donalda Rumsfelda. Među metodama isljeđivanja navedena je i tehnika simuliranog davljenja, uz zaključak da je to bio signal pripadnicima američkih trupama širom svijeta da je zlostavljanje dozvoljeno, te da je takva praksa rezultirala brojnim slučajevima zlostavljanja zatvorenika.

Glasnogovornik bivšeg ministra odbrane je optužbe da je sam gospodin Rumsfeld naređivao zlostavljanja nazvao neosnovanim.

Senator Carl Levin, Demokrata, predsjedavajući Komiteta za oružane snage, rekao je u saopštenju za medije da je nesavjesno od strane visokih zvaničnika da za zlostavljanja u Guantanamu na Kubi, zatvoru Abu Ghraib u Iraku i u drugim okrive nižerangirane oficire i vojnike. Senator Levin je dodao da je sprovedena istraga o tome rezultat nastojanja da se stvari raščiste i stave na pravo mjesto u nadi da će priznavanje počinjenih grešaka pomoći Americi da obnovi izgubljeni ugled.

Najviše rangirani Republikanac u Komitetu je bivši predsjednički kandidat senator John McCain, koji je prije 35 godina i sam bio žrtva zlostavljanja kao ratni zarobljenik u Vijetnamu. U zajedničkom saopštenju sa senatorom Levinom, on kaže da je neoprostivo da SAD koriste metode zlostavljajućih isljeđivanja, kakve su koristili njihovi neprijatelji.

Pentagon, sa svoje strane, navodi da ranije obavljenim istragema nije utvrđeno postojanje bilo kakve prakse odobravanja ili toleriranja zlostavljanja zatvorenika. Međutim, u nekim od ranijih izvještaja kritizirani su odobravajuća ili kontradiktorna naređenja koja su stizala iz Pentagona.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman, koji je s novinarima razgovarao mimo kamera, rekao je da će Ministarstvo odbrane pažljivo pregledati najnoviji izvještaj senatskog komiteta:

“Pažljivo ćemo, do u detalj, pročitati izvještaj. Ako bude u njemu bilo kakvih novih informacija za koje mi osjetimo da treba da reagujemo, svakako ćemo poduzeti nešto.”

Zlostavljanja koja su se ranije dešavala nanijela su štetu američkoj reputaciji u svijetu i otežala proces isljeđivanja pritvorenika. Zvaničnici kažu da podaci dobijeni kroz mučenje i druge metode zlostavljanja možda neće biti validni na nekom američkom sudu. To je bio razlog da administracija predsjednika George Busha uspostavi sistem vojnih komisija za suđenja u Guantanamu.

Kritičari, poput Anne Marie Brennan iz Amnesty Internationala ističu, međutim, da je takav sistem nije fer i da bi zatvorenicima trebalo biti suđeno na redovnim američkim sudovima.

“Ako bi suđenja mogla biti nastavljena, neka Iibudu nastavljena. Ali, dokazi odnosno priznanja pribavljeni mučenjem, okrutnim, nehumanim ili ponižavajućim metodama trebaju biti isključeni iz sudskog procesa.”

Uskoro će administraciju novoizabranog predsjednika Baracka Obame zapasti da odluči kako da odgovori na spomenuti senatski izvještaj i kako da se nastavi dalje - držanjem zatvorenika, suđenima na specijalnom sudu ili mogućim oslobađanjem oko 250 ljudi koji su još zatočeni u Guantanamu

XS
SM
MD
LG