Linkovi

Susan Rice – nominirani američki ambasador u UN


U seriji u kojoj Glas Amerike predstavlja ključne ljude koje je u svoju administraciju nominirao novoizabrani američki predsjednik Barak Obama danas govorimo o Susan Rice, koja je imenovana za američkog ambasadora u Ujedinjenim narodima. Gospodja Rice je služila kao pomoćnik državnog sekretara u vrijeme administracije Billa Clintona i odlučno je zagovarala vojnu akciju kako bi se zaustavio genocid u Darfuru. Prilog novinara Glasa Amerike Roberta Raffaela.

Prije desetak godina,dok je služila u Clintonovoj administraciji, Susan Rice je postala najmladji pomoćnik državnog sekretara za pitanja Afrike. Imala je 32 godine kada je preuzela odgovornost da radi sa oko 40 država.

Kada je Al-Qaida bombardovala američke ambasade u Tanzaniji i Keniji, Rice je bila duboko uključena u zvanični odgovor američke vlade.

Kada ju je novoizabrani predsjednik Barack Obama nominirao za ambasadora u UN-u, ona je to nazvala signalom svijetu da je Amerika na putu promjena i da mora odgovoriti novim izazovima.

SOT Susan Rice, nominirani ambasador SAD u UN-u:

Cilja nam je promovirati mir, suprostaviti se terorizmu, spriječiti korištenje nuklearnog oružja, i genocid, boriti se protiv siromašatva i epidemija bolesti, i brinuti o klimatskim promjenama, rekla je Susan Rice.

Susan Rice je rodjena u Washingtonu 1964. Diplomirala je istoriju na Stanford Univerzitetu, a magistrirala na Oxfordu.

Ona je govorila o žrtvama genocida koje je vidjela u Ruandi 1994. godine, i zavjetovala se da će učiniti sve što je u njenoj moći da u budućnosti spriječi masovna ubijanja.

Nedavno je gospodja Rice javno pozvala Kongres da odobri korištenje sile kako bi se zaustavilo nasilje nad civilima u Darfuru u Sudanu gdje je prema procjeni Ujedinjenih naroda umrlo 300 hiljada ljudi.

Kao analitičar Brookings instituta iz Washingtona, prošle godine ona je pred senatskim komitetom svjedočila o dogadjajima u Darfuru.

Želim da bude jasno da ja ne želim koristiti vojnu silu, čak ni ograničene udare, brzo i nehatno. Ali je, odgovarajući na pitanje senatora Joe Bidena, rekla da se kod odredjenje tačke moramo upitati kada je zaista dosta.

Zagovornici pomoći Darfuru su pokrenuli i ptanje kineske prodaje oružja Sudanu.

Princeton Lyman, bivši američki ambasador u Južnoj Africi i Nigeriji kaže da gospodja Rice može apelirati na želju Kine za medjunarodnim priznanjem.

U tom smislu ona od Kine može tražiti da rade zajedno na uspostavi mira u Darfuru. Ukoliko neko može uvjeriti Kinu i Rusiju da prestanu isporučivati oružje, ili da to na neki način uslove, to bi bio veliki korak naprijed.

Lyman takodjer kaže da je značajna odluka Baracka Obame da mjesto ambasadora u UN-u podigne na nivo ministra.

Mi to ne radimo sa našim ambasadorom u Ženevi, čak ni u NATO savezu. Prema tome, to šalje veoma jaku poruku i mislim da joj daje mnogo više uticaja u New Yorku, kaže Lyman.

U Ujedinjenim narodima, Susan Rice će se sučeliti sa dugotrajnim napetostima koje je u UN-u ostavio pritisak Bushove adminstracije da se 2003. krene u rat protiv Iraka i kasniji pritisak za reformom svjetske organizacije.

Brett Schaeffer je analitičar u konzervativnoj Fondaciji Heritage. On kaže da diplomati sami po sebi često ne mogu prevazići dugo prisutne razlike.

Ponekad morate priznati da se zemlje neće s vama složiti. To je pošten i koristan put gledanja na vanjske odnose,kaže on.

Medju diplomatama, gospodju Rice vide kao protivnika rata, i njenu povezanost sa novom administracijom kao prednost.

Schaeffer kaže da mnogi gospodju Rice opisuju kao osobu snažne volje, koja ne umekšava riječi. To se, kaže, u diplomatskom svijetu često smatra dodatnim kvalitetom.

Neka energičnija ličnost koja je spremna da snažno brani američka stajališta u Ujedinjenim narodima je bitna i neophodna, kaže Schaeffer.

Rice je cijenjena kao savjesna, vrijedna i sa jakim diplomatskim znanjem. Ukoliko je Senat potvrdi postaće druga žena u istoriji američki amabasador u UN-u, nakon Madeleine Albright, i sa 44 godine drugi najmladji ambasador u UN-u.

XS
SM
MD
LG