Linkovi

Sudbina auto industrije i dalje  neizvjesna


Predsjednik George Bush izrazio je duboku zabrinutost zbog mase radnika koji su izgubili posao u posljednje vrijeme, nakon što je izvješće Ministarstva rada pokazalo da je samo u studenom američkog gospodarstvo izgubilo oko 500 tisuća radnih mjesta. Predsjednik Bush je izjavio da se njegova administracija pokušava pozabaviti korijenom problema – poremećajem na tržištu nekretnina i postroženim uvjetima dobivanja zajmova. George Bush je rekao da se zajmovno tržište počelo oporavljati. Novoizabrani predsjednik Barack Obama obećao je da će odgovoriti na ekonomsku situaciju s "hitnom odlučnošću", međutim, upozorava da će trebati vremena da se riješi problem.

U međuvremenu su čelni ljudi američke auto industrije proveli još jedan dan na Capitol Hillu tražeći od Kongresa zajmove. Direktori Forda, Chryslera i General Motorsa svjedočili su drugi dan pred Odborom za financijske usluge Zastupničkog doma, tražeći 34 milijarde dolara pomoći. Tri američka proizvođača automobila i sindikati radnika automobilske industrije upozoravaju da bi bez vladinih zajmova moglo doći do gubitka milijuna radnih mjesta.General Motors je najavio da upućuje na poček još dvije tisuće radnika u sjevernoameričkim tvornicama.Predsjedatelj odbora demokratski zastupnik Barney Frank, koji se zalaže za davanje vladine pomoći, rekao je da bi dopuštanje ovim kompanijama da odu u stečaj predstavljalo katastrofu.

Vodeći republikanac u Odboru Spencer Bachus nešto je skeptičniji, međutim i on je izrazio podršku ograničenoj pomoći ovim kompanijama kako bi mogle provesti restrukturiranje. Proizvođači automobila izjavili su pred Odborom da će proizvoditi vozila koja troše manje goriva, uključujući hibridne i električne automobile. Obećali su također da će sklopiti nove ugovore s uposlenicima, bankarima i opskrbljivačima da se smanje troškovi poslovanja, te da će se podvrgnuti strogom nadzoru vlade.Kongres bi mogao glasovati o pomoći automobilskoj industriji kad se nakratko okupi sljedeće nedjelje, po prvi put nakon izbora prošli mjesec.

XS
SM
MD
LG