Linkovi

Da li je neutralnost EULEX-a pravo riješenje za Kosovo?


Visoki predstavnik EU, Javier Solana je danas i zvanično najavio da će civilna misija EULEX započeti svoj mandat 9. decembra. On kaže kako će evropska misija podržati Kosovo kako bi postiglo evropske standarde na polju policije, pravde, carina i zatvroske službe. Prema njegovom

mišljenju, EULEX će biti od ključne važnosti za vladavinu zakona, kao i za jačanje multi-etničkih institucija, što će, uvjeren je Solana, biti od koristi svim kosovskim zajednicama. Za njega je početak EULEX misije jasan dokaz evropske podrške Zapadnom Balkanu, misije koja bi trebala da osnaži stabilnost cijelog regiona.

Solaninoj poruci je danas prethodio izvještaj zapovjednika civilnih operacija EU, Keesa Klompenhouwera o tome da je EULEX misija na terenu postigla operativnu sposobnost i da je u stanju da preuzme svoj dio odgovornosti na polju vladavine zakona počev od utorka, 9.decembra.

Pred očekivano rasporedjivanje evropske civilne misije, evropski parlamentarci su stava da sadašnji plan medunarodne zajednice, usaglašen sa Beogradom, iako nije idealan, jeste jedini moguć. Neki od njih ipak strahuju da bi na mala vrata mogla ući opcija podjele, dok drugi smatraju da u planu od šest tačaka tranzicije misija niko nema razloga da se osjeća pobjednikom niti poraženim.

Da li Brisel , pristajući na neutralnost EULEX misije, popušta u podršci kakvu Priština od njega očekuje?

Član Evropskog parlamneta, austrijski socijalista, Hannes Swoboda:

" Mislim da je medjunarodna zajednica, posebno EU učinila zaista dosta za Kosovo, pripremajući njegovu nezavisnost. Nije bilo lako i, kao što se vidi iz drugih primjera, veoma opasno. Sada i Kosovo mora da prihvati ako je medjunarodna zajednica, uključujući i EU, dogovorila plan u šest tačaka sa Srbijom, koji se tiče misije EULEX. To nije najbiolje rješenje, ali najbolje rješenje nije moguće izvesti. U ovom trenutku, ovo rješenje je jedino moguće i mi još uvijek insistiramo na integritetu cijele kosovske teritorije".

Upravo integritet cijele teritorije Kosova bi mogao biti doveden u pitanje.

Član Evropskog parlamenta, njemački zeleni, Gisela Kalenbach:

"Još uvijek je ozbiljna nada da će EULEX biti rasporedjen kao što je i jednoglasno odlučeno od strane svih 27 evropskih članica. Za mene je to bio signal- da, dobićemo misiju. Medjutim, sada imam manje entuzijazma jer očito Vijeće sigurnosti nije u stanju da prati tu liniju- iako je bila jasna poruka da ne želimo podjelu Kosova, sada su tu signali da će UNMIK biti na sjeveru , a EULEX na jugu...Kada sam čitala plan od šest tačaka, nisam mogla da nadjem signale za podjelu, ali, možda u načinu kako je formulisan, postoji prostor za različita tumačenja i, očito, različito se tumači u Beogradu i Prištini. "

Da li ovakav razvoj prilika oko medjunarodnog angažovanja na kosovskom pitanju daje razloga j da se jedni osjećaju kao pobjedni, a drugi kao poraženi?

Član Evropskog parlamenta, slovenački liberal, Jelko Kacin:

" Ja kao izvjestilac za Srbiju nisam zadovoljan sa načinom interpretacije postignutog u Srbiji. To se na neki način obilježava kao neki veliki uspjeh, kao pobjeda, a na drugoj strani kao poraz za Kosovo. To ne vodi ničemu. Kada govorimo o budućnosti, treba nam rješenje-treba medjusobno poštovanje i način da vlasti na Kosovu nadju rješenje za sebe. Ako nije tako, onda je riječ o svjesnoj politici radikalizacije Kosova, koje, ukoliko dodje do političke promjene, te preuzmu vlast radikalniji od ovih koji su sada na vlasti, to posljedično znači i radikalizaciju Srbije, a zatim i radikalizaciju susjednih država- to bi bila priča bez kraja.”

XS
SM
MD
LG