Linkovi

BiH: Novi krovovi na 14 kuća u Banjaluci uz pomoć SAD


U okviru zajedničkog projekta američke ambasade u BiH i Vlade Republike Srpske na području grada Banjaluke obnovljeni su krovovi na 14 kuća u kojima žive Hrvati koji su se nakon rata vratili svojim domovima. Sredstva iz posebnog ambasadorovog fonda Vlade Sjedinjenih Američkih Država za pomoć izbjeglicama i povratnicima, kako kažu donatori, nisu velika. Ali su dobrodošla i predstavljaju podsticaj za slična ulaganja, jer su međunarodne donacije za obnovu kuća u Bosni i Hercegovini posljednjih godina znatno smanjene.

Održiv povratak mora biti prioritet za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, a mislim da najviše možemo uspjeti kada radimo zajedno i objedinimo sva raspoloživa sredstva“ - ističe zamjenik šefa misije ambasade SAD u BiH Judith Cefkin, naglašavajući da su slični projekti prošle godine realizovani za pomoć Srbima u Drvaru, Bosanskom Grahovu i još nekim mjestima Federacije BiH.

„Dogovorili smo se da zajedno odradimo povatak Hrvata u Republiku Srpsku i iznos za projekat od 40.600 KM, te da saniramo 14 krovova povratničkih kuća.Taj smo projekat zajednički odradili, a Vlada Republike Srpske i ovom prilikom poziva sve koji žele da se vrate u svoja ranija prebivališta, jer smo mi u budžetu za ovu godinu za povratak Bošnjaka i Hrvata u Republiku Srpsku predvidjeli 6 i po miliona konvertibilnih maraka“ - dodaje ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi Republike Srpske Omer Branković.

S obzirom da su donacije za popravke kuća u posljednje vrijeme znatno smanjene, vlasnici objekata su zadovoljni činjenicom da su riješili svoje probleme uprkos tome što su morali ulagati i vlastita sredstva.Josip Šips, vlasnik jednog od objekata ističe:

„Ja sam uštedio oko 4.000 KM, a dobio sam od donatora 1.500 KM, što mi je bilo dovoljno za majstore.Ovo mi je bio u životu, možda i zadnji veliki poduhvat, pošto na kući ne mislim više ništa raditi, a što je najvažnije krov više ne prokišnjava.»

Iz Karitasa, koji je uz Agenciju za saradnju, edukaciju i razvoj učestvovao u ovom projektu pozivaju sve Hrvate koji su napustili banjalučku regiju da se vrate svojim kućama.

„Od broja protjeranih vratilo se negdje tri posto, a to je ukupno nešto preko dvije hiljade Hrvata, pri čemu još jedan broj ljudi postoji kojima do sada nije data nikakva pomoć za obnovu“ - upozorava direktor Karitasa Banjalučke biskupije Miljenko Aničić.

Predstavnici američke amasade u BiH i Vlade Republike Srpske su najavili da će slični projekti biti realizovani i naredne godine.

XS
SM
MD
LG