Linkovi

Kongres SAD: U narednih pet godina jedan od većih gradova u svijetu bi mogao biti meta napada oružjem za masovno uništenje


U najnovijem kongresnom izvještaju o prijetnji terorističkim napadom u narednih pet godina se navodi da postoji do sada najveća mogućnost da bi jedan od velikih gradova u Sjedinjenim državama ili drugdje mogao biti meta napada oružjem za masovno uništenje koje bi moglo uzrokovati masovne žrtve. Izvještaj poziva na povećan međunarodni oprez i jaču multidržavnu kontrolu oružja i trgovine oružjem.

Dok svijet reagira na prošlosedmične terorističke napade u Mumbaiju u kojima je poginulo više od 170 osoba, u novom kongresnom izvještaju se navodi da se Sjedinjene države i ostale zemlje moraju pripremiti za nešto mnogo gore. Komisija za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje i terorizma navodi da bi jedan od velikih gradova u svijetu mogao biti napadnut oružjem za masovno uništenje do 2013. Kopredsjedatelj komisije, bivši senator Jim Talent kaže:

Teroristi su organizacijski dovoljno sofisticirani da se domognu nuklearnog ili biološkog oružja. Njima bi vjerovatno bilo lakše domoći se biološkog oružja, kaže gospodin Talent.

U oktobru 2001, čestice antraksa su kontaminirale nekoliko vladinih zgrada u Washigntonu, uključujući i Capitol Hill. Dva uposlenika jedne pošte u tom dijelu su umrla od antraksa. Teroristički napad biološkim oružjem bi mogao započeti kao jedan incident koji bi se onda proširio izvan kontrole, kaže John Pike, direktor grupe Globalsecurity.org

Problem s biološkim napadom je naravno to što ne znamo koja bi se vrsta agensa, odnosno virusa ili drugog patogena, upotrijebila. Različiti biološki agensi bi imali različite posljedice. Ali uvijek postoji mogućnost da bi jedan terorista koji djeluje sam mogao započeti pandemiju koja bi mogla zahvatiti cijelu planetu, kaže John Pike.

Hemijsko oružje, kao što je nervni gas, se već koristilo u napadu na jedan veći grad. U martu 1995, kultna grupa je pustila sarin u sistemu podzemne željeznice u Tokiju. 12 osoba je umrlo, a na hiljade se razboljelo. Izlaganje gradske populacije nuklearnoj radijaciji se može postići sa takozvanim prljavim bombama, koje se koriste konvencionalnim eksplozivom kako bi rasprskale radioaktivni materijal. Efekat takve jedne bombe na područje kao što je financijski kvart u New Yorku bi mogao biti ogroman, kaže David Albright, koji se nalazi na čelu Instituta za nauku i međunarodnu sigurnost.

Glavni efekat većine prljavih bombi je radioaktivna kontaminacija i panika. Ljudi bi iskusili vrstu ekonomskog i psihološkog efekta, kaže gospodin Albright.

U izvještaju se poziva na jače sigurnosne mjere u zemljama sa nuklearnim oružjem, kao što je Rusija, te jače kontrole proliferacije tehnologije oružja. Član panela Tim Roemer, bivši kongresmen, kaže da jedna južnoazijska zemlja predstavlja osobitu zabrinutost.

Kada pogledate međusobnu vezu terorizma i proliferacije, svih putevi vode u Pakistan, kaže on.

U izvještaju se navodi da bi napad velikih razmjera mogli vjerovatno poduzeti militanti bazirani u plemenskim regionima Pakistana. John Pike kaže da tamo postoji smrtonosna mješavina okolnosti.

Tu vidite zemlju koja ima teroriste koji možda imaju motivaciju da koriste nulearno oružje, ili da ga nabave. I zemlja čija vlada nije pretjerano stabilna je vjerovatno ona koja može najlakše izgubiti kontrolu nad svojim nuklearnim oružjem, kaže John Pike.

Izvještaj poziva na bolju međunarodnu suradnju i podjelu obavještajnih podataka. Navodi se da zemlje u svijetu također moraju onemogućiti sposobnost terorista da dobiju pristup tehnologiji i materijalima za oružje za masovno uništenje.

XS
SM
MD
LG