Linkovi

Oslo – Sporazum o zabrani upotrebe kasetnih bombi


Predstavnici oko 100 zemalja sastaju se u Oslu, Norveška kako bi potpisali sporazum o zabrani rasprskavajućih ili kasetnih bombi. Kasetne bombe sadrže na stotine malih eksplozivnih dijelova, a neaktivirane kasetne bombe nakon završetka sukoba mogu godinama ostati opasne. Medjutim, kako za Glas Amerike izvještava Leta Hong Fincher, Sjedinjene Države, Kina, Rusija i Izrale su medju državama koje taj sporazum ne žele potpisati.

Rasprskavajuće, klaster, ili kasetne bombe izbacuju na stotine malih bombi koje eksplodiraju na širokom prostoru. Kada sukobi završe, neksplodirane bombe dugo ostaju opasnost za civilno stanovništvo.

Na jugu Libana, sin Ali Husseina Shibleha, Ramy, ubijen je u izraelskom napadu klaster bombom. Godinu i pol kasnije, Shibleh je izgubio stopalo kada je nagazio na neksplodiranu klaster bombu.

Izgubio sam sina zbog klaster bombe, i moj drugi sin je povrijedjen.

U srijedu su se predstavnici oko 100 zemalja okupili u Oslu, u Norveškoj da potpišu Sporazum o zabrani klaster bombi.

Premijer Norveške, Jens Stoltenberg kaže da će Konvencija o rasprkavajućoj municiji svijet učiniti sigurnijim.

Danas mi potvrdjujemo da je klaster municija zauvijek zabranjena, da smo mi u savezništvu država, internacionalnih organizacija i gradjanskih udruženja, svijet pokrenuli naprijed, rekao je Stoltenberg.

Norveška predvodi napore na zabrani klaster bombi i prva je potpisala takvu zabranu.

Primjer su slijedili Liban i Laos gdje su mnogi civili žrtve klaster bombi.

Medjutim, Sjedinjene Države su odbile da potpišu, govoreći da bi to povećalo rizik za američke vojnike.

Glasnogovornik Bijele kuće, Dana Perino: To je sporazum koji je prije nekoliko mjeseci prošao na Vijeću sigurnosti UN-a. Mi smo tada rekli da ga nećemo potpisati.

Još neke zemlje su odbile da potpišu: Kina, Indija, Pakistan, Izrael, i Rusija.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da su Rusija i Gruzija koristile klaster bombe tokom sukoba u augustu.

Nicky Whitley radi za Halo Trust, organizaciju koja čisti klaster bombe u blizini granice Gruzije sa odmetnutim regionom Južne Osetije.

Tu je bilo jako mnogo odbačene i zagubljene minicije. Većina toga je očišćeno, jedina preostala prijetnja su klaster bombe.

Human Rights Watch je pozvao novoizabranog predsjednika Baracka Obamu da promjeni politiku Bushove administracije i potpiše Sporazum o zabrani klaster bombi.

XS
SM
MD
LG