Linkovi

Medicina: Na bioničku ruku čekao 25 godinaTehničko-tehnološke inovacije vrlo često dojučerašnju naučnu fantastiku pretvaraju u realnost sadašnjice. To se može reći i za bioničku ruku naznavu I-limb ( u doslovnom prevodu “pametna ruka”) kojom su praktično potvrđene donedavne fantastične priče o vještačkim, kompjuterski pokretanim ljudskim udovima.

U tradicionalnom godišnjem NAJ-pregledu magazina TIME ta bionička ruka proglašena je za jedno od 50 najznačajnijih otkrića ove godine.

Priča Glasa Amerike o tome NAJ počinje kratkim pitanjem protetičara Jareda Howela… I… šta kažeš….?” – upućenog Erminiu Bugliana-iju koji je takođe kratko odgovario…. “Ovo je da ne vjeruješ…!”

Erminio Bugliana je punih 25 godina čekao taj sretni trenutak. Šaku lijeve ruke je izgubio 1983. godine igrajući se kapislama za vatromet:..

“Neposredno kanon nesreće ljekari su rekli su uraditi operaciju kojom će moći da mi sačuvaju sve nerve...” – prisjeća se Erminio.

U to vrijeme, kada je izgubio šaku, vještački udovi su bili uglavnom drvene proteze ili kuke sa ograničenim funkcijama. Ljekari su ipak i u to vrijeme, prije 25 godina, vjerovali da će doći dan kada će bionička ruka biti stvarnost. Taj dan je došaoi za Erminia je dugotrajno iščekivanje završeno:

“Osjećam gotovo kao da je to dio mog tijela. Zaista!”

Erminio se još navikava na I-limb, novu protezu, novu ruku u kojoj ugrađeni senzori očitavaju elektro-impulse njegovog mozga i pokreću, otvaraju ili zatvaraju šaku. Mikroprocesor u dlanu vještačke šake kontrolira individualne motore u svakom prstu da bi odredio snagu potrebnu za držanje raznih predmeta.

Protetičar Jared Howell kaže da je Erminijeva sposobnost da se služi novom rukom već prvog dana prevazišla sva očekivanja:

“Samo što smo mu ugradili ruku i on je već bio u stanju da manipulira predmetima, da otvara i zatvara šaku, kontrolira palace… druge prste… I to sve prvog dana, zaista je i impresivno I iznenađujuće.”

Iz “Touch Bionics-a,” škotska kompanija u kojoj je napravljena “pametna ruka” saopštili su da već 400 amputiraca koristi I-Limb. Cijena je za sada između 50.000 i 70.000. To je mnogo novaca, ali pokretljivost koju ona nudi je nešto što nijednom protezom do sada nije bilo moguće.

Nakon što je vidjela kako se Erminio služi novom rukom, njegova sestra Lisa Murphy je zaplakala:

“Više ga niko neće tretirati kao čovjeka bez ruke. On sad može ući u radnju i biti potpuno normalan kupac...” – rekla je.

Sam Emilio je ipak nešto manje emotivan...

“Što se mene tiče, neće tu biti nikakvih suza, a ako išta bude… biće radosti i šala na ovu temu.”

I, umjesto da slavi, Erminio sa svom mogućom pažnjom nastoji proniknuti u sve mogućnosti nove šake, u funkcije koje tek treba da savlada.

XS
SM
MD
LG