Linkovi

Porodica Obama u predsjedničkoj rezidenciji: U novoj, Bijeloj, kući stare obavezeU intervjuu sa Barbarom Walters za američku televizijsku mrežu ABC, novo-izabrani predsjednik Barack Obama i buduća prva dama Michelle Obama su, između ostalog, govorili o životu kakav planiraju za svoju djecu dok budu u Bijeloj kući. Malia Ann ima deset godina, a Natasha, poznatija kao Sasha, sa sedam godina i biće najmlađa stanovnica predsjedničke rezidencije od vremena porodice Johna Kennedija.

Djevojčice morati da rade što i do sada, između ostalog, i da pospremaju svoje krevete.

“Mislim da će mnogo zavisiti od toga koliko ih mognemo uvjeriti da su oni posebne nama jer smo njihovi roditelji. Ali da nisu posebne u smislu da ne treba da obavljaju svoje svakodnevne obaveze” - rekao je gospodin Obama.

“One treba da rade po Bijeloj kući….?!” - sa čudjenjem je upitala Barbara Walters.

Gospođa Obama je to potvrdila:

“Da. To je bila jedna od prvih stvari koju sam rekla osoblju Bijele kuće kada sam bila u posjeti. Naše krćerke su zaista dobre, ali sam I njima jasno rekla da moramo odrediti neke granice…One treba da pospremaju krevete...”

“Zaista….?!!” - ponovo je sa nevjericom upitala Waltersova.

“One to rade sada” – ponovo je jednostavno odgovorila gospođa Obama.

“U Bijeloj kući one će namještati svoje krevete i pospremati svoje sobe?!”

“One to rade od četvrte godine” – potvrdio je gospodin Obama, a njegova supruga dodala:

“To će biti jedan od mojih ciljeva. Ostaviti njima namjeste svoje krevete. One treba da uče te stvari.”

“I naučile su i to je razlog više što se njima ponosim…One vode računa. One pokazuju poštovanje prema svakome, ljubazne su i vode računa i ako to nastave i ostalo će biti u redu” – takođe je rekao gospodin Obama.

Uz razgovor o djeci, uz mnoge druge ozbilje teme o kojima se moralo razgovarati sa budućim predsjednikom SAD, u intervjuu sa Barbarom Walters, mogli su se vidjeti i detalji zabilježeni na video traku tokom jučerašnjeg dana.

Naime, jučer su Barack i Michelle sa kćerkama bili u siromašnom, južnom dijelu Chicaga želeći da kćerkama u jednoj od javnih kuhinja, kako su rekli, pokažu pravo značenje današnjeg praznika - Dana zahvalnosti, posebno kada je toliko mnogo ljudi u nevolji.

Malia i Sasha su se zajedno sa roditeljima pozdravljali sa brojnim ljudima koji su satima čekali u redu kako bi dobili upakovanu piletinu.

Njihovo prisustvo privuklo je pažnju učenika susjedne škole, koji su se, vrišteći od dragosti, okupili uz prozor i uz staklo prislonili papir na kojem je pisalo "Mi volimo svog predsjednika"

Kada je Obama to vidio rekao je da želi da ih posjeti. Agenti tajne službe su se ustrčali kako bi udovoljili iznenadnoj želji novoizabranog predsjednika i nekoliko minuta kasnije stotine učenika se okupilo oko Baracka Obame, vrišteći od radosti.

“Jednostavno sam želio da im zaželim sretan Dan zahvalnosti” - rekao je naredni američki predsjednik.

XS
SM
MD
LG