Linkovi

SAD: Liječenje za mnoge preskupo


Rezultati nedavno provedenog međunarodnog istraživanja pokazuju da najmanje polovina hronično oboljelih pacijenata u Sjedinjenim Američkim Državama, u poređenu sa takvim pacijentima u osam industrijaliziranih zemalja, poznatih kao G-8, smanjuju nivo i kvalitet liječenja jer za to nemaju dovoljno novca.

Primjera radi, CT skeniranjem Betty Corbett mogla bi doći do kritične informacije za dalje liječenje. Njen doktor vjeruje da bi snimak pokazao da li je rak na jajnicima uspješno izliječen kemoterapijom.

Međutim, Betty Corbett od svoje plate to ne može priuštiti.

“Trebala bih imati pravo i mogućnost da znam svoje zdravstveno stanje” - kaže ona.

I mada gospođa Corbett ima zdravstveno osiguranje kroz zaposlenje, osiguranje podrazumjeva vlastito učešće u plaćanju dijela troškova, a to joj njen budžet ne omogućava.

“Riječ je o mom integritetu. Uvijek sam mogla plaćati svoje račune i zato mi ovo zaista teško pada…” – dodaje rezignirano..

Mnogi Amerikanci su u sličnoj situaciji.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 7.500 stotina hroničnih pacijenata u osam industrijaliziranih zemalja.

U mnogim kategorijama pacijenti u Sjedinjenim Američkim Državama bili su pri dnu, ili posljednji, kada je riječ o dostupnosti medicinske zaštite.

Nekoli primjera rječito govori o tome: najmanje 40 posto ispitanika u Americi su odgovorili da ne mogu platiti učešće za izdavanje lijekova ili njihovu dopunu; oko 30 posto je odgovorilo da neće ići doktoru jer za to nemogu platiti; gotovo jedna trećina je onih koji kažu da neće slijediti preporečeno testiranje, liječenje ili medicinske preglede, ponovo zbog troškova.

Profesor Jean Mitchel sa Instituta za socijalnu politiku univerziteta Georgetown u Washingtonu, konstatuje:

“Čak i oni sa dobrim osiguranjem imaju problema, jer troškovi vlastitog učešća u zdravstvenom osiguranju rastu.”

Georgiani Eacman prijeko su potrebni i insulin za šećernu bolest i lijekovi za srce. Ne moći ih nabaviti, kaže ona, je, uz sve ostalo, i….

“….ponižavajuće. Ponižavajuće je, ne samo to da ne mogu danas, nego da čak ne znam kako ću moći sutra platiti za lijekove koje trebam.“

Istraživanjem je utvrđeno da 40 posto Amerikanaca plaća veće učešće vlastitog liječenja od pacijenata u drugim razvijenim zemljama.

Postoje i neke svijetle tačke.

Opet primjera radi, mnogi od hronično oboljelih Amerikanaca čekali su manje da ih primi specijalista nego pacijenti u drugim zemljama. Ili, Amerikanci koji su se liječili u ovdašnjim bolnicama imaju pozitivnije iskustvo od pacijenata iz drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG