Linkovi

Kalifornija: Brakovi osoba istog pola na čekanjuMeđu mnogim sadašnjim vrućim temama u američkoj saveznoj državi Kalifornija je i pitanje brakova osoba istog pola. Prema posljednjoj , jučerašnjoj informaciji, sudije Vrhovnog suda te države odlučili su da ponovo saslušaju i analiziraju sve argumente, pravne i druge, obje strane – i onih koji se zalažu za nesmetano, legalno, sklapanje braka osoba istog pola, i onih koji se tome protive.

Da bi odmah bilo jasno zašto ponovo bitno je podsjetiti na dvije činjenice.

Prava - kalifornijski Vrhovni sud je u maju ove godine stao na stanovište da je brak osoba istog pola legalan, odnosno praktično odobrio sklapanje takvih brakova. Od početka juna do početka novembra više od 18.000 homoseksualnih parova sklopilo je brakove.

Druga - građani Kalifornije su većinom od 52 odsto glasova birača izašlih na birališta 4. novembra glasali za ustavni amandman kojim se u toj saveznoj državi zabranjuje sklapanje brakova osobama istog pola.

Prema jučerašnjoj odluci Vrhovnog suda, zabrana sklapanja brakova ostaće na snazi do nove odluke koja neće biti donesena prije marta iduće godine. Naime, tada će Sud početi raspravu o ovom vrućem pitanju. Takođe će biti razmotreno i odlučeno o legalnosti već sklopljenih brakova osoba istog pola.

Među onima koji su u tom vremenskom okviru sklopili brak su i Eric Fischer i njegov partner Richard West. Gospodin Fischer sa žaljenjem kaže:

“Imali smo sreće da se vjenčamo u periodu kada je sklapanje homoseksulanih brakova bilo legalno. Veliki broj parova u tom period nije bio spreman da se vjenča. I mi smo sada razočarani jer to možda neće biti u mogućnosti uraditi. Naravno, brine nas sudbina i našeg braka."

Derek Whitefield i Gary Dahle su se vjenčali u septembru. Whitefield kaže da su homoseksualci i da jednostavno nemaju alternative:

“Čovjek to ne bira… nego se tako jednostavno rodi.”

“Prijedlogom 8,” što je bukvalno preveden naziv ustavnog amandmana izmijenjen je, zapravo preciziran kalifornijski ustav i sada je brak definiran kao zajednica muškarca i žene.

Ministar pravosuđa savezne države Kalifornija Jerry Brown tvrdi da su brakovi istog pola sklopljeni na osnovu majske odluke Vrhovnog suda još važeći:

"To tvrdim kao ministar pravosuđa. Nadalje, sve će, međutim, zavisti od nove odluke Vrhovnog suda Kalifornije”.

Na hiljade ljudi u gradovima širom Californie prosvjeduju zbog, po njima, kontroverznog “Prijedloga 8.” Svećenica Susan Russel iz episkopalne crkve “Svi sveci” u Pasadeni, protivnik amanadmana, smatra da će ta zabrana biti samo privremena. Russelova je, inače, čelnica nacionalne organizacije “Integritet” pri američkoj episkopalnoj crkvi koja podržava prava homoseksulaca.

“Čvrsto vjerujem da tok historije vodi ka prihvatanju homoseksualaca. Usvajanjem amandmana otišli smo korak unazad, ali borićemo se da ponovo odemo nekoliko koraka unaprijed”- kaže ona.

U najkraćem, protivnici “Prijedloga 8” kažu da je pravo na brak jedno od osnovnih ljudskih prava.

Pristalice zabrane sklapanja brakova osoba istog pola tvrde da to pravo podrazumijeva tradicionalni brak, bračnu zajednicu žene i muškarca.

Oni koji podržavaju amandman , uključujući i uticajnu Mormonsku crkvu, i sami su bili meta prosvjeda. Mormonska crkva se oglasila saopćenjem u kome se ističe da je neprihvatljivo napadati ljude samo zato što iskazuju svoje mišljenje, što su dio su demokratskog procesa.

“Zbilja je neprihvatljjivo ići protiv Mormonske crkve ili bilo koje vjerske institucije u ovom slučaju…” – kaže Bill May , pobornik “Prijedloga 8,” slažući se da su pristalice sklapanja brakova otišlo predaleko.

Kako rekosmo “Prijedlog 8” prošao tijesnom prednošću od 52 posto.

Pristalice amandmana kao najjači argument sada, nakon glasanja, ističu da usvajanje prijedloga kojim se zabranjuje sklapanje braka osobama istog pola odražava volju naroda.

Protivnici te zabrane nastavljaju borbu za legalizaciju onog što je već bilo legalno od kraja maja do novembra.

Sve u svemu, i jedni i drugi do sada su potrošili preko 70 miliona dolara na kampanje “za” i “protiv”.

XS
SM
MD
LG