Linkovi

Henry Paulson najavio veliku izmjenu u fokusu vladinog financijskog paketa


Američki ministar financija Henry Paulson je objavio veliku izmjenu u fokusu vladinog financijskog paketa, vrijednog 700 milijardi dolara. Kako je kazao gospodin Paulson, novac neće biti upotrijebljen da se vade iz propasti financijske kompanije koje su doživjele kolaps usljed nemogućnosti da naplate dugove od kupaca nekretnina. Umjesto toga, vlada će se fokusirati na kupovinu bankovnih vrijedonosnih papira.

Ministar financija Henry Paulson je kazao da će paket mjera spasavanja u vrijednosti od 700 milijardi dolara poboljšati opću situaciju na tržištu tako što će se tim parama kupiti dionice banaka koje su na rubu propasti. Paulson je istodobno pozvao banke da ponovno počnu davati kredite.

U ovakvom vremenu, sa usporenom ekonomijom, i nazadovanjem u polju kreditiranja, čak i one najzdravije banke imaju tendenciju da se boje rizika, i da ograničavaju kreditiranje. Ranijim potezima u takva vremena su se ojačavale restrikcije u kreditiranju.

No, dodaje gospodin Paulson, upravo takav zastoj je ključ u održavanju krize. Stoga objava o promjeni cilja paketa spasavanja predstavlja veliki zaokret u Bushovoj administraciji. U početku je naime paket za cilj imao kupovinu propalih kredita za kuće. No, kupovina propalih investicija nije najefikasniji način da se potroši vladin novac. Stoga će novac biti upotrijebljen da pomogne u obnovi kreditiranja gradjana.

Četrdeset posto potrošačkih kredita se daje i osigurava putem kreditnih kartica, autozajmova, studentskih zajmova i slično. To tržište, ključno za vitalan rast ekonomije, trenutno je potpuno blokirano!

U trenutnom stanju ekonomije, milioni Ameriknaca će, kako se strahuje i kako procjenjuju ekonomisti, izgubiti svoje kuće u slijedećih nekoliko godina. Gospodin Paulson je obećao da će pojačati vladinu pomoć onima koji se bore da zadrže domove. Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama je rekao da ekonomski paket treba iskoristiti da bi se pomoglo i američkoj autoindustriji. Medjutim, Paulson je to isključio:

Ja sam jasno rekao, i mislim da se to čulo od američke administracije, da treba rješenje autoindustriji koja propada, ali to rješenje mora voditi potpunom ozdravljenju te industrije, ne zaliječenju.

Prodaja automobila je pala u Americi više od 30 posto. Tri najveća proizvodjača, general Motors, Ford, i Chrysler kažu da bi se uskoro mogli suočiti sa bankrotom.

XS
SM
MD
LG