Linkovi

Svijet i Barack Obama: Čovjek nade i promjenaIzbor Baracka Obame za narednog predsjednika SAD toplo je pozdravljen u cijelom svijetu. Čestitke upućuju lideri brojnih zemalja, vrlo bliskih Washingtonu. Jedna od prvih bila je reakcija britanskog premijera Gordona Browna koji je izjavio da se raduje saradnji sa gospodinom Obamom i istakao:

„Znam da je on stinski prijatelj Britanije, znam da dijelimo istovjetna ili slična uvjerenja i vrijednosti. Politika u čijim ćemo okvirima sarađivati omogućiće našim dvjema zemljama da uspješno prebrodimo ova teška ekonomska vremena.“

Predsjednik Francuske Nicolaz Sarkozy ocijenio je da sa izborom Baracka Obame rastu nade u Francuskoj, u Evropi i ostalim dijelovima svijeta, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da očekuje tješnju saradnju između SAD i Evrope pod administracijom koju će predvoditi gospodin Obama.

Komesar Evropske unije za spoljnu politiku Javier Solana takođe je pozdravio Obamin izbor i njegovo opredjeljenje za promjene:

„Promjene su ono što su nam u današnjem svijetu potrebne. Mnogo je otvorenih problema i vrlo mnogo nade da ćemo biti u stanju da ih zajednički reješavamo, da zajednički nađemo rješenja.“

Kada su u pitanju obični građani, primjera radi, na ulicama Londona tople riječi:

„Oduševljen sam, mislim da je to jako dobro. Mislim da je proteklih osam godina bilo prilično teško vrijeme za Zapad i oduševljen sam mogućnošću da bi Obama mogao donijeti neke nove promjene.....“

„Mislim da je to sjajno. Mislim da se desilo nešto zaista istorijsko. Mislim da je to dobro jer će Obama biti drugačiji....“

„Vrlo sam sretan izbornim ishodom. Mislim da je on glas humanosti za svijet. Obama svijetu donosi nadu tipa Johna Kennedy-ja....“ – bila su mišljenja nekih od stanovnika glavnog grada Britanije.

Analitičar, specijalista za međunarodne odnose londskog Ekonomskog fakulteta Charlie Beckett posjeća da su Evropljani svjesni da će i novi američki predsjednik donositi odluke bazirane na interesima SAD, ali i ističe da se nadaju da će Barack Obama slušati i druge širom svijeta:

„Mislim da je Obama tako nešto već signalizirao vrlo rizičnim putovanjem po Evropi i boravkom u Berlinu usred izborne kampanje, da želi povlačiti poteze uvlačenja ostatka svijeta u ono što misli i čini Amerika. Mislim da je to samo po sebi veoma bitno. To je ono što je politika, to je ono što gradi odnose.“

Kada slavlje i euforija nakon sjajne izborne pobjede prođu gomila problema očekuje adminstraciju Baracka Obame – ratovi u Iraku i Afganistanu, svjetska finasijska kriza, klimatske promjene, prijetnje terorista, iranski nuklearni program, sve moćnija Rusija koja na SAD gleda kao potencijalnu prijetnju.

Neposredno nakon izbora Baracka Obame za 44. američkog predjednika iz Moskve nije uslijedila direktna reakcija.

Za sada, uputno je podsjetiti na današnji govor o stanju nacije ruskog predsjednika Dmitri Medvjedeva u kojem je okrivio američku politiku za avgustovski konflikt Rusije sa susjednom Gruzijom i američku pohlepu za sadašnju finansijsku krizu. Gospodin Medjedev je zaprijetio i postavljanjem novih ruskih raketa u na podrčju Kalinjingrada, u neposrednoj blizini granice sa Poljskom i Litvanijom, kao odgovorom na američke planove instaliranje proturaketnog odbranbenog sistema u istočnoj Evropi.

Tom u 90-minutnom govoru ruski predsjednik je samo indirektno spomenuo američke predsjedničke izbore, rekavši da Rusiji anti-amerikanizam nije urođen. Takođe je rekao da se nada da će nova američka administracija izabrati relacije „raširenih ruku“ između dvije zemlje.

Kada su u pitanju reakcije, one zvanične, u Iraku i Afganistanu, ratnim područjima koja su bila nezaobilazna pitanja preizborne kampanje,irački ministar vanjskih poslova Hoshiar Zebari je rekao da ne očekuje da će izbor Baracka Obame rezultirati brzim povlačenjem američkih trupa iz Iraka, ili iznenadnim promjenama američke politike.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai izrazio je nadu da će izbor Baracka Obame i SAD i svijet uvesti u novu eru u kojoj će rasa i etnicitet nestati kao politički faktor. Kada je u pitanju sam Afganistan, gospodin Karzai je rekao:

„Nadam se će ovi izbori i ulazak Obame u Bijelu kuću donijeti mir i prosperitet narodu Afganistana.“

U susjednom Pakistanu bivši ministra vanjskih poslova Humayun Khan je izrazio uvjerenje da će Obamina pobjeda pomoći ublažavanju anti-američkog sentimenta mnogih Pakistanaca koji misle da je američki rat protiv terorista pogrešno vođen:

„Obama izgleda kao osoba koja će nastojati analizirati sve aspekte naših problema, nastojati razumjeti svu njihovu komplekstnost.... što bi moglo značiti da njegov pristup neće biti uskouman. Sa njim, spremnim da čuje Pakistance, mislim da su šanse da bude bolje veće.“

Na Srednjem Istoku, u Izraelu i na palestinskim teritorijama prve reakcije su bile dosta različite. Palestinci podravljaju izbor Baracka Obame kao čovjeka koji je i prilikom boravka na tim prostorima jasno rekao da je protiv rata, da traži mir. Za Palestince to je ključno, ističe politički analitičar Mohammed Dajani sa univerziteta Al Quds u arapskom, istočnom dijelu Jerusalema:

„Obama je bio u stanju inspirirati anti-američki orijentirane Palestince sa kojima se susreo, bio je u stanju prenijeti poruku da bi mogao uticati na promjenu takvog raspoloženja. Stoga i ja osjećam da je Obama ličnost koja bi mogla inspirirati obje strane u sukobu, koja bi mogla biti u stanju naći soluciju za arapsko-izraelski konflikt.“

Na drugoj strani, u jevrejskom, zapadnom dijelu Jerusalema rekacije nisu tako pozitivne. Mnogi Izraelci na McCaina gledaju kao na osobu koja mnogo snažnije podržava Izrael. U izjavi ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni kaže se da Izrael očekuje da će uska saradnja sa novom administracijom biti nastavljena uzjačanje, kako je navela, posebnih i nepokolebljvih odnosa koji postoje između dvije zemllje.

O mogućem odnosu arapskog svijeta prema Baracku Obami i novoj američkoj administraciji koju će predvoditi, Uraib Rantawi, analitičar Centra za političke studije Al Quds u Amanu u Jordanu, ističe da su mnoge arapske zemlje zadovoljne pobjedom gospodin Obame, ali ne i sve:

„Zadovoljni su, posebno Palestinci, Sirijci, Jordanci.... Međutim, arapske zemlje Persijskog zaliva, naročito Saudijska Arabija i one koje direktno sarađuju sa porodicom Bush i Republikancima... nije to dobar ishod za njih. Oni preferiraju raditi sa Republikancima, a ne Demokratama, jer Demokrate naglašavaju demokraciju, ljudska prava.... a ta pitanja nisu dobrodošla u zemljama kao što su Egipat, ili Saudijska Arabija.“

XS
SM
MD
LG