Linkovi

Amerikanci u utorak biraju predsjednika, Zastupnički dom i trećinu Senata


4-tog novembra Amerikanci će izaći na birališta kako bi izabrali predsjednika Sjedinjenih Država, ali je manje poznato da će istog dana birati i članove Kongresa. Sobzirom na popularnost demokratskog predsjedničkog kandidata, Baracka Obame - Demokrati se nadaju da će dobiti većinu u Zastupničkom domu i posebno u Senatu, u kojem bi mogli osvojiti dovoljno mjesta da spriječe pokušaje Republikanaca na blokiranju zakona i programa kojeg žele sprovesti.

Za svih 435 mjesta u Zastupničkom domu i trećinu mjesta u Senatu biraju se novi ljudi. Ulog je velik, posebno u Senatu. Demokrati se nadaju da osvoje dodatna mjesta kako bi imali većinu od 60 glasova. Onda bi mogli spriječiti Republikance na blokiranju zakona koje predlažu.

Ali, profesor Allan Lichtman sa Univerziteta American kaže da Demokrati mogu osvojiti i manje od 9 novih mjesta i opet imati potrebnu većinu da spriječe blokadu u Senatu.

Mislim da će biti teško imati većinu od 60 senatora, ali 57, ili 58 senatora se može očekivati i to bi moglo biti dovoljno. To nije puni broj za preglasavanje, ali ima dovoljno umjerenih Republikanaca, kao senatorka Susan Colins iz Maina, i senator Arlen Specter iz Pennsylvanije koji ne glasaju uvijek na liniji Republikanaca, kaže Lichtman.

Demokrati, takodjer, očekuju da osvoje nova mjesta u Zastupničkom domu, u kojem već imaju solidnu većinu.

Ukoliko Barack Obama postane predsjednik, demokratska većina u Zastupničkom domu i Senatu može biti ključna za brzu primjenu zakona kao što su povlačenje američkih borbenih jedinica iz Iraka, i sprovodjenje zdravstvene reforme.

Allan Lichtman, American University
Demokti nisu na vlasti već duži period. Oni nisu istovremeno kontrolisali Bijelu kuću i Kongres od ranih 1990-tih, kada je Bill Clinton došao za predsjednika. Demokrati sada jednostavno žude za istinskim uspjehom, smatra profesor Lichtman.

Medjutim, ne znači da će se demokratski kongres u svemu slagati sa demokratskim predsjednikom, kaže Steven Hess sa Brookings Instituta u Washingtonu.

Steven Hess, Brookings Instititut
Nijedna partija nije monolitna. Obje partije imaju regionalne interese koji se razlikuju, kao što imaju liberalno i konzervativno krilo, kaže Hess.

Ukoliko Republikanac John McCain postane predsjednik, Allan Lichtman smatra da možda neće imati isti problem kojeg je sa Kongresom imao predsjednik Bush.

Allan Lichtman, American University
Teško je reći da li će McCain, ako pobjedi pridobiti Demokratski Kongres. Sa jedne strane on je poznat po tome što je radio sa Demokratama. Na primjer sa senatorom Russellom Feingoldom na reformi finansiranja političkih kampanja...sa senatorom Tedom Kennedijem na imigracijskoj reformi. Ali nije vodio kampanju u tom duhu. Vodio je nemilosrdnu negativnu predsjedničku kampanju, kaže Lichtman.

Kandidat koji izgubi utrku za Bijelu kuću, vraća se na Capitol Hill u američki senat, ali vrlo vjerovatno sa većim uticajem nego ga je imao prije predsjedničke kampanje.

XS
SM
MD
LG