Linkovi

Ekonomske ideje američkih predsjedničkih kandidata


Cijena benzina i zalihe nafte koje nestaju učinili su energiju ključnim pitanjem u predsjedničkom nadmetanju u Sjedinjenim državama. Oba kandidata naglašavaju potrebu smanjenja ovisnosti zemlje o stranoj nafti, posebno iz zemalja koje su neprijateljski raspoložene prema američkoj politici. Demokrata Barack Obama želi više investiranja u alternativnu energiju. Republikanac John McCain vrši pritisak za više bušenja morskog dna za naftu, te za nuklearnom energijom, medju drugim idejama. Brian Wagner je za Glas Amerike uporedio energetske prijedloge oba kandidata.

Ova najnovija energetska kriza je možda završena. Cijene benzina su spale u odnosu na visoke ljetne cijene, ali birači kažu da je energija još uvijek kritičan problem.

Glas javnosti: Mislim da će činjenica da su cijene nafte spale toliko u odnosu na one od ljetos, biti opravdanje da neće biti finansiranja za alternativne programe o kojima ( kandidati) govore.

Glas javnosti: Američke naftne kompanije treba da imaju dovoljno tako da ne moramo ići preko mora, do Srednjeg istoka. Ne treba da kupujemo naftu od njih.

Oba kandidata žele da Sjedinjene države prestanu da kupuju naftu od zemalja koje nisu prijateljske. Senator Obama kaže da prodaja nafte samo pomaže vlade u Rusiji, Venecueli i Iranu.

SENATOR BARACK OBAMA: Mi treba odmah sa tim da se nosimo. Zato ja tražim investiranje od 15 milijardi dolara godišnje u toku 10 godina. Naš cilj treba da bude, da za 10 godina budemo slobodni od ovisnosti o nafti Srednjeg istoka.

Obamin plan zahtijeva od vlade ulaganje u nove tehnologije za korištenje snage sunca, vjetra i okeana, naprimjer.

Istraživači na polju energije, kao što je Rick Driscoll sa univerziteta Atlantic u saveznoj državi Florida, kažu da novac može biti od pomoći.

RICK DRISCOLL: On naravno može pojačati bilo koje finansiranje dato za obnovljiva ( goriva koja mogu biti nadopunjena), tako da bi ste vidjeli kako se sa napretkom ide naprijed. Ali ako gledate na sliku energije u cjelini, to je samo mali dio ( od novca utrošenog na energiju u cjelini.)

Projekti poput jednog sa univerziteta Atlantic, u saveznoj državi Florida, da se iskoristi energija okeanskih plima, mogli bi se iskoristiti u okviru Obaminog plana.

Driscoll dodaje da ko god da postane sljedeći predsjednik treba takodjer da poboljša koordinacju izmedju javnog i privatnog sektora za razvoj alternativnih tehnologija, da bi one dospijevale na tržište.

Senator McCain takodjer je podržao veću upotrebu alternativne energije. Jedan prijedlog je da se ojačaju veze sa Brazilom, svjetskim liderom u proizvodnji etanola.

JOHN McCAIN: Ja bih eliminisao taksu na uvozni etanol od šećerne trske iz Brazila.

Medjutim središte McCainove kampanje je da se više ohrabri domaća proizvodnja nafte, posebno sa morskog dna, iz priobalnog područja Sjedinjenih država.

JOHN McCAIN: Mi sada trebamo bušiti na morskom dnu. Mi to moramo sada imati. Smanjit ćemo cijenu po barelu nafte jer smo pokazali svijetu da imamo vlastitu zalihu.

McCain bi okončao više od dvije decenije stara zakonska ograničenja za novo bušenje morskog dna.

Obama takodjer podržava novo bušenje morskog dna, ali samo kao dio jednog šireg rješenja.

BARACK OBAMA: Mi imamo samo tri do četiri procenta od svjetskih rezervi nafte, a koristimo 25 procenata svjetske nafte, što znači da mi ne možemo bušenjem naći svoj put iz problema.

Jorge Pinon je saradnik za energiju pri centru za politiku u Miami-u. On kaže da postoji dobar razlog za novo bušenje morskog dna, ali ne zato sto političari kažu da to može smanjiti cijenu benzina.

JORGE PINON: To je potpuno pogrešno. Cijenom sirove nafte upravljaju snage tržišta, ne samo bušenja u Floridi. Ali glavni problem za bušenje morskog dna je strategijski. To je u najboljem interesu države.

Ipak, birači će odlučiti koji pristup im se svidja i koji će pravac uzeti energetski sektor Sjedinjenih država u dolazećim godinama.

XS
SM
MD
LG