Linkovi

EU/NATO/BiH: Retorika koja ne pomaže


Danas je iz Brisela još jednom poručeno bosanskohercegovačkim političkim liderima da aktuelna retorika zemlju neće približiti evropskim i NATO integracijama. Sa istog skupa, zajedničkog, redovnog susreta članova bezbjednosno-političkog komiteta EU i stalnog NATO savjeta, rečeno je kako NATO i Srbija, i pored razmimoilaženja oko Kosova, imaju dobru saradnju, te da će vojni savez nastaviti sa aktivnom ulogom na Kosovu.

Ocjena generalnog sekretara NATO-a Jaap de Hoop Scheffera je, kada je u pitanju BiH, bila kratka:

"Politička retorika nas zabrinjava. Na nju treba obratiti pažnju i mi ćemo to sigurno činiti."

Ocjene visokog predstavnika EU Javier Solana bile su, pak, duže:

"Ima nekih vijesti iz BiH koje su, iz ugla EU, dobre. To je prije svega potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali smo zabrinuti retorikom koja raste i koja ne doprinosi cilju da se BiH više uključi u EU i NATO. Želim poslati jasnu poruku tamošnjim liderima, a to smatram neohodnim, da nastave raditi zajedno, stabilizirajući državu, provodeći reforme koje moraju biti provedene. To će biti jedini način da zemlju pridruže asocijacijama kojima, kako tvrde, žele da BiH bude pridružena. Uspjeh će se mjeriti po njihovim djelima, i to želim da im i danas poručim.”

Danas je potvrđeno kako se u EU vodi diskusija oko budućnosti snaga EUFOR-a. Razmatranja su počeka neformalnim susretom ministara odbrane početkom oktobra, a nastaviće se narednog mjeseca na Savjetu ministara EU. U svakom slučaju, obećavaju Evropljani, nastavak prisustva mirovnih snaga u BiH je siguran, samo je oblik u pitanju.

Kada je riječ o odnosima NATO-a i Srbije, gospodin Scheffer je istakao:

"Srbija mora sama da odluči kakav oblik će imati saradnja sa NATO-om. Ne može se reći da Srbija i NATO o Kosovu imaju identične stavove, ali ja to ne vidim kao krupan problem. I mi i Srbija želimo da razvijamo odnose, a na koji način i koliko se Srbija želi približiti NATO-u, ta odluka je na vladi u Beogradu. U svakom slučaju, odnosi su dobri, uprkos razlici u mišljenjima.".

Generalni sekretar NATO je i danas poručio da snage KFOR-a ostaju na Kosovu i da neće biti razmimoilaženja sa misijom EULEX-a:

"KFOR je na Kosovu, na cijeloj teritoriji, obavlja svoju misiju u okviru mandata koji ima rezolucijom 1244. Kao što znate, u stalnom smo kontaktu sa EU oko respoređivanja EULEX misije. Nismo odgovorni za raspoređivanje misije, ali vas uvjeravam da nema i neće biti spornih momenata sa misjom EULEX kako se ona bude razvijala na terenu".

Sa svoje strane, visoki predstavnik EU Javier Solana je danas potrvdio da je plan Evropljana da civilna misija na Kosovu bude operativna u decembru ove godine.

XS
SM
MD
LG