Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Powell podržao ObamuBivši američki državni sekretar Colin Powell, inače Republikanac, podržao je kandidaturu predstavnika demokratske stranke senatora Baracka Obame za narednog predsjednika SAD. To je, kako procjenjuju analitičari, još jedna javno izrečena podrška značajne težine jer dolazi od ličnosti koja je svojevremeno bila na čelu američke vojske, a kasnije – u vrijeme prvog mandata sadašnjeg predsjednika George Busha – na čelnoj poziciji američke diplomatije.

Po ocjeni gospodina Powella senator Obama je u stanju da tranfsormira Ameriku i američku politiku:

„On je dostigao standarde potrebne da bude uspješan predsjednik, da bude izuzetan predsjednik. Mislim da je ličnost koja može transformirati. On je predstavnik nove generacije koja izbija na svjetsku scenu. I upravo zbog toga ja ću glasati za njega.“

Colin Poweell, sada general u penziji, je učestvujući u rado gledanoj emisiji „Meet the Press“ televizijske mreže NBC istakao da i gospodin Obama i senator John McCain, kandidat Republikanske stranke, mogu uspješno odgovoriti obavezama vrhovnog vojnog zapovjednika, ali da se senator Obama može bolje nositi sa domaćim ekonomskim problemima i više učiniti na poboljšanju snage i uticaja SAD u svijetu.

„Mislim da je pitanje broj jedan za novog predsjednika suočavanje i rješavanje ekonomskih problema, da je to ono o čemu brinu Amerikanci. I iskreno, nije to samo problem nas Amerikanaca. To je međunarodni problem“ – takođe je istakao gospodin Powell.

A na pitanje da li je na iskazivanje podrške senatoru iz Illinoisa imala uticaja rasna komponenta (obojica, i gospodin Powell i senator Obama su Afro-Amerikaci, odnosno crnci) bivši državni sekretar je odgvorio:

„Da sam samo o tome mislio, izjasnio bih se prije pola godine, ili osam... deset mjeseci. Zaista sam razmišljao i o jednom i o drugom kandidatu... Izuzetno poštujem senatora McCaina.... a i Baracka Obamu, čije ideje i stajališta razmijevam sve bolje i bolje. I u posljednih par mjeseci sam odlučio.“

Senator Obama je pozdravio ovakav korak gospodina Powella tokom jednog okupljana njegovih simpatizera u Sjevernoj Karolini, saveznoj državi koja je tradicionalno jako uporište Republikanaca:

„Danas sam vrlo prijatno iznenađen i duboko počastvovan podrškom koju mi iskazuje general Colin Powell.“

Obamin konkurent, senator John McCain je u intervjuu za televizijski kanal Fox News na određeni način pokušao relativizirati istup gospodina Powella:

„Uvijek sam poštovao gospodina Powella. Prijatelji smo dugi niz godina. Nije me iznenadio svojom odlukom. Ja sam također vrlo zadovoljan zbog podrške koju su mi uputili četvorica bivših državnih sekretara – Baker, Kissinger, Eagleburger i Haig.“

Prema posljednjim ispitivanjima mišljenja Amerikanaca, senator Barack Obama, i sada, samo nešto više od dva tjedna prije izbora, ima prednost u odnosu na senatora iz Arizone. Gospodin McCain ističe da je, unatoč tome, siguran u pobjedu jer, kako kaže, osjeća entuzijazam svojih pristalica i zamah koji ima njegova kampanja. Senator Obama, s druge strane, upozorava svoje pristalice da ne budu pretjerano samopouzdane i da ne propuste da prvog utorka u novembru izađu na glasališta.

XS
SM
MD
LG