Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Debata kritika i kontrakritikaTreća i posljednja televizijska debata predsjedničkih kandidata, Republikanca Johna McCaina i Demokrate Baracka Obame, bila je vruća razmjena stajališta o dobro posrnuloj ekonomiji i uveliko problematičnoj finasijskoj krizi, porezima, zdravstvenom osiguranju i načinima na koji njihovi štabovi vode izborne kampanje, posebno u posljednje vrijeme.

U početnom dijelu debate, održane na univerzitetu Hofstra u New Yorku, kojim je domininarala finasijska kriza senator iz Arizone nastupio je vrlo ofanzivno, nastojeći već u tom dijelu ostaviti utisak koji bi mu pomogao sustići prednost koju, kako pokazuju ispitivanja javnog mnjenja, ima njegov konkurent, senator Obama.

Gospodin McCain je senatora iz Illinoisa optužio da je inicirao „klasni rat” prijedlozima o povećanju poreza na ukupan prihod bogatijih i bogatih Amerikanaca:

"Zašto želite povećati poreze na zarade bilo kome upravo sada? Zašto želite učiniti to bilo kome u Americi, upravo u ovo teško vrijeme, kada male firme, poput vodoinstalatera Joe-a, žele otvarati nova radna mjesta, a neće moći ako uzmete novac od njih…?" – zapitao je senator McCain svog konkurenta.

Senator Obama je, odgovarajući, istakao da želi smanjiti poreze onima sa prosječnim zaradama, a povećati samo onim Amerikacima koji zarađuju iznad 250 hiljada dolara godišnje, i uzvratio opaskom da McCain zagovara kontinuitet ekonomske politike predsjednika George Busha:

"U suštini ekonomskih pitanja koja brinu Amerikance – poreskoj politici, energiji, finansijskim prioritetima – vi odlučno podržavate predsjednika Busha. U suštini, ono što vi predlažete je isto ono što smo imali osam godina i što nije dalo rezultata. Mislim da Amerikaci to shvataju i mi moramo ići u drugom pravcu."

Senator McCain je povezivanje sa predsjednikom George Bushom, čija je popularnost sada na vrlo niskom procentu, vrlo odlučno odbacio rekavši da on nije predsjednik Bush i da je Obama, ako je želio da se odmjerava sa gospodinom Bushom, to trebao uraditi prije četiri godine.

Za razliku od prethodne dvije debate, tokom kojih su McCain i Obama govorili sa podijuma ili stojeći nasuprot prisutnima, prošle noći obojica senatora su sjedili vrlo blizu jedan drugom za jednim stolom. Namjera moderatora debate, komentatora tv-mreže CBS Boba Schieffera, bila je potencirati direktnost i spontanost razmjene stavova i mišljenja između kandidata i otežati im unaprijed pripremljene odgovore i replike. U sudeći po živosti debate, taj se potez pokazao uspješnim, naročito u dijelu u kojem su senatori napadali jedan drugog i branili sami sebe i tokove koji su posljednjih dana poprimile njihove kampanje.

"Vi Amerikancima niste rekli istinu" – potužba je McCaina na koju je Obama uzvratio:

"John, svi vaši oglasi, 100 njih, su negativni."

Senator McCain je, u više navrata, na ofanzivan način, u pitanje dovodio Obamina stajališta i izjave i nastojao ga “prititsnuti” zbog veza koje je imao sa Williamom Ayersom, radikalom od prije pedesetak godina i učesnikom protesta protiv rata u Vijetnamu u kojem je bilo i eksplozija bombi:

"Gospodin Ayers... ne brinem o jednom neuspjelom teroristi, ali kako je senatorica Clinton rekla u jednoj debati sa vama, senatore Obama, potrebno je znati punu sadržinu vaših veza sa Ayersom. Takođe trebamo znati punu sadržinu odnosa senatora Obame sa ACORN-om."

A gospodin Obama, izgledajući odlučno i mirno, iskoristio je povod da kaže riječ, dvije o momentima koji su proteklih dana bili u fokusu brojnih medija:

"Prije 40 godina, kada sam imao osam godina, Ayers je bio učesnik prezira vrijednog čina jedne naše, domaće, radikalne grupe. Ja sam te akte u cjelini oštro osudio. Prije deset godina Ayers i ja smo bili članovi odbora za reformu školstvai ništa više. On nije ni na koji način uključen u moju kampanju. Kada je u pitanju ACORN, to nema nikakve veze sa nama. U ACORN mi nismo uključeni."

Da pojasnimo, ACORN je skraćeni naziv za organizaciju čiji aktivisti dobrovoljno rade na registriranju do sada neregistriranih glasača. Republikanci ih optužuju da to ne čine korektno, po pravilima registriranja, istovremeno izražavajući bojazan da će mnogi glasači koje su registrirali aktivisti ACORN-a glasati za Demokrate, odnosno Baracka Obamu.

U posljednjem susretu licem u lice, dvojica kandidata za narednog predsjednika SAD pred televizijskim kamerama i najširim američkim gledateljstvom su govorili i o reformi sistema zdravstvenog osiguranja, federalnom budžetu, pravu na abortus, unapređenju obrazovanja….

I u tim dijelovima debate John McCain i Barack Obama su, naravno, pobijali argumente jedan drugom i nastojali uvjeriti gledateljstvo da su baš on, Obama, ili baš on, McCain, u pravu. Neposredno nakon debate, iz oba izborna štaba ocijenjeno je da njihov kandidat bio bolji, uvjerljiviji, da je pobijedio. Ankete koje će uslijediti vrlo brzo, pokazaće čiji je nastup bio prijemčiviji prosječnom Amerikancu.

XS
SM
MD
LG