Linkovi

Srebrenički 11. juli:  Evropski dan žalosti?


Danas je delegacija koju je predvodio reis ul-ulema Mustafa efendija Cerić predala predstavnicima Evropskog parlamenta rezoluciju kojom se traži da 11. juli, dan genocida u Srebrenici, bude proglašen danom žalosti u cijeloj Evropi. Gosti iz Sarajeva u Brislu su naišli na topao prijem i razumijevanje evropskih parlamentaraca koji podržavaju nastojanje da se zločin ne zaboravi i ne ponovi.

Bakira Hasečić, predsjednica udruženja "Žene žrtve rata" tim je povodom za Glas Amerike izjavila:

"Ja sam samo jedna od hiljada silovanih i zlostavljanih žena tokom agresije na BiH. Danas smo došli, da ovdje, u Evropskom parlamentu, kažemo da se 11. 7. proglasi danom genocida u Bosni i Hercegovini... i u Evropi.... Prvo u Evropi, kako ne bi ostali sami .... da se genocid ne ponovi...., da tako cijela Evropa.... cijeli svijet svake godine na 11. juli dođu prvo u Potočare, u Bosnu i Hercegovinu... i da svake godine podsjetimo i one koji pokušavaju da zaborave što nam se desilo... "

Potpredsjednica Evropskog parlamneta Diana Wallis je, između ostalog, rekla:

"Pamteći taj užasni događaj, pamteći ga za budućnost, mi smo svjesni evropske greške tu počinjene, svjesni smo da moramo djelovati bolje, znatno bolje ubuduće.Naredni konkretni korak biće za nas da ovu rezoluciju predočimo svojim kolegama u Evropskom parlamentu. Učinićemo to što je prije moguće, u pitanju su dani, i podržaćemo to na našim političkim grupama. I predsjednik Evropskog parlamenta je obećao da će on i njegova politička grupa učiniti sve da ovo postane rezolucija Evropskog parlamenta u najskorije vrijeme."

A član Evropskog parlamenta, Slovenac Jelko Kacin je dodao:

"Jednostavno, mi moramo iskoristiti taj tragični slučaj da ohrabrimo sebe da promijenimo svaki pojedinac samog sebe, i da budemo u stanju emitirati tu pozitivnu energiju u svoje familije, u krug svojih prijatelja, u krug svojih poznanika.... A prije svega i na kraju krajeva, u nas političare, da osiguramo da to projiciraju u krug drugih političara, da se dobije ona kritična masa pozitivne energije koja nam je potrebna za taj proboj... Da odradimo za sebe i za Zapadni Balkan ono što nam, na žalost, nije uspjelo prije 20 godina."

Reis-ul-ulema Mustafa efendija Cerić je istakao da bi to bio korak, ne u ime žrtava, već da ne bude novih takvih stradanja:

"Naš susret sa potpredsjednicom, kao i sa predsjednikom Evropskog parlamenta danas je bio više nego uspješan... to sve zahvaljući gospodinu Kacinu koji je, očito, glas razuma... glas kojeg treba da čuje svaki Evropljanin i, naravno, glas koji mi u Bosni i na cijelom Zapadnom Balkanu treba da čujemo. Sretan sam što je ovaj prijedlog da se11. juli proglasi danom žalosti za cijelu Evropu došao na dnevni red Evropskog parlamenta i uvjeren sam da će ovi ljudi, koji su pri kraju mandata, učiniti sve što je u njihovoj moći da se to tako i dogodi. Ne više za one koji su žrtve, koliko za one koji će se roditi... da ne budu žrtve."

Evropa danas nije učinila ustupak ni Srebrenici, ni Bosni i Hercegovini, uvjeravaju domaćini skupa. Evropa je, kako su istakli u više navrata, napravila korak prema vlastitoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG